23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Brnabić mladima: Imate generaciju političara za promene

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je mladim ljudima Zapadnog Balkana da imaju generaciju političara na važnim pozicijama koji su spremni da menjaju stvari, ali da ako oni to sami ne vide, propustiće sansu da se zajedno promene stvari.

Obraćajući se na završnom panelu četvrte Regionalne konferencije mladih lidera u Novom Sadu, ona je kazala da smatra da se u regionu i među mladim ljudima olako i paušalno ocenjuje i daju komentari koji dobro zvuče, ali da je potrebno razmišljati kritički i videti da li je to istina.

“Ne, to nije istina. Imate generaciju političara koji su spremni da menjaju stvari, ali ako vi to sami ne vidite, propustićete sansu da zajedno promenimo stvari jer, političari ne mogu sami”, kazala je Brnabićeva.

Istakla je da je potrebno više kritičkog razmišljanja kako bi se sagledalo i shvatilo koliko su se region i zemlje regione promenile u poslednjih pet-šest godina.

U tom smislu, podsetila je na poziv tadašnjeg premijera, sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, albanskom kolegi Ediju Rami da dođe u Beograd, što je, kako je navela, bilo prvi put da je premijer Albanije posetio Srbiju.

“I jedan i drugi su učini veliki iskorak i napravili tektonske promene, koje nama danas deluju prirodno. Treba da razumemo kakve su se promene desile u poslednjih pet godina i da nastavimo na taj način da menjamo naše zemlje”, kazala je premijerka.

Ona je dodala da je i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev prihvatanjem promene imena zemlje, takođe napravio promene i time otvorio neka nova vrata.

Komentarišući kritiku da političari donose odluke na osnovu javnog mnjenja, Brnabićeva je kazala da smatra da to nije istina u regionu.

“Imamo mlađe političare koji su spremni da donose hrabre odluke, koje ne bi bile podržane od širokih masa i menjaju svoje zemlje. Danas je normalno da Rama dođe u Srbiju, mi odemo u Albaniju, to nije bilo moguće pre pet godina”, kazala je srpska premijerka.

Podsetila je da pre šest godina nije bilo povoljne klime za Briselski sporazum, ali da je Aleksandar Vučić jedino budućnost video u dijalogu koji će voditi kompromisu i odlučio se na taj korak.

Istakla je i da smatra da se u zemljama Zapadnog Balkana previše pažnje posvećuje tome šta se dešava unutar EU, odnosno mnogo više nego onome šta se dešava u sopstvenim zemljama i šta je to što je potrebno da se promeni da bi mladi ljudi ostajali, a neki se i vratili.

Related posts

Predsednik Vučić sa kineskim zvaničnikom: Naše dve zemlje su iskreno prijateljske

Zorana Stekovic

“Brose” i ulaganja u infrastrukturu ključni za Pančevo, kaže gradonačelnik Stevanović

Nikoleta Dragaš

U ponedeljak počinje zastoj u fabrici PENG, u ostalim petrohemijskim postrojenjima u Pančevu i Elemiru 20. marta

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija