24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

Vučić za nemački “Špigl”: Srbija želi da pokaže da je nezavisna zemlja,razgovaraću sa Putinom!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ni ne razmišlja da odustane od putovanja u Rusiju i od razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom
On je u intervjuu nemačkom nedeljniku „Špigl” tako odgovorio na pitanje da li odustaje od susreta sa ruskim predsednikom, nakon objavljivanja informacije “da je ruski obaveštajac špijunirao srpsku vojsku”, i dodao da Srbija želi da sa Rusijom produbi dobre i prijateljske odnose.

Naravno želi Srbija da pokaže da je nezavisna zemlja i da zna da štiti svoju vojnu neutralnost. Mi se odgovorno I ozbiljno ophodimo sa aktuelnom situacijom – objasnio je on.

Vučić je ukazao da su Srbi i Rusi oduvek prijateljski narodi I da je Srbija spremna za dobre odnose, za šta se nada, da je spremna I Rusija.

Naravano da nam nije lako ono što se upravo desilo. Ali koju alternativu smo imali nego da izađemo u javnost. Moramo zaštititi našu zemlju – kazao je on.

Na konstataciju Špigla da su u poslednje vreme spoljnopolitički potezi Srbije delovali kao da zemlja proba da ide po žici između zapada i istoka Vučić je rekao da se naša zemlja i dalje nalazi na putu u EU, što je njen strateški cilj.

Međutim mi imamo dobre odnose sa Kinom i rusiom. Moramo preživeti I paziti na interese Srbije – naglasio je on.

Upitan da li je bilo potrebno, i pored upozorenja iz Brisela, potpisati sporazum sa Evroazijskom unijom, Vučić je kazao da Srbija nije postala članica te unije, već je samo potpisala privredni I sporazum o slobodnoj trgovini, kako bi sir, jogurt, konjak mogla prodavati u Rusiji.

Čim, odnosno ako uopšte pristupimo EU, taj sporazum će postati bespredmetan – ukazao je on dodajući da I predsednik Rusije zna da je taj sporazum vremenski ograničen.

Ja moram da mislim o Srbiji. Nemamo pristupa strukturnim fondovima EU, za razliku od, na primer, Rumunije, koja je do sada 60 milijardi evra dobila od EU. I pored toga Srbija ima najveći privredni rast u Evropi i četvrtu godinu zaredom ima suficit u budžetu. Privlačimo više od polovine svih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu – objasnio je on.

Na pitanje da li ne strahuje što Moskva to” propagandistički koristi kao odstupanje Srbije od EU”, naglasio je da Srbija ima jasne i fer odnose sa Rusijom.

Oni znaju za šta se zalažemo – kod mnogih političara iz EU, posebno populističkih, to je drugačije. Oni prilikom dolaska u Moskvu zaborave na to odakle dolaze. Ja u Moskvi stavljam jasno do znanja da smo prijatelji, ali da Srbija želi i pored toga u EU – podvukao je Vučić.

Na pitanje koji interes Moskva ima da Srbiju uključi u svoju ekonomsku hemisferu,i čak joj isporučuje moderno naoružanje, Vučić je odgovorio da Rusi imaju svoje interese, a mi naše, te da Rusi Srbiji niša ne poklanjaju, ali to čine za nas po dobroj ceni.

Upitan zašto se naoružava Srbija Vučić je kazao “ni zbog čega”,i rekao da je Srbija veoma zahvalna Rusiji, podsećajući da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Moskvi.

Srbi i Rusi su puno propatili – pod nacistima u Drugom svetskom ratu, odnosno Srbi u NDH koja je tada ubila više stotine hiljada Srba. Bilo bi nam potrebno još više sećanja na one koji su poginuli samo zato što nisu pripadali naciji koja se sviđala Hrvatima I drugim nacističkim satelitima – rekao je Vučić.

Na pitanje da li, kada se sastaje sa Putinom ili Medvedevim, govori i o “zaposednutom” Krimu ili istočnoj Ukrajini, Vučić je odgovorio “naravno da ne”.

Ja dolazim iz jedne veoma male zemlje i bavim se samo našim interesima. Vi Nemci možete sa njima o tome da pričate. Kada se sastanem sa kancelarkom Angelom Merkel onda govorimo o tome da kupite naše jabuke i kruške – objasnio je on.

Related posts

Udruženje “Pansej” čuvar kulturnog nasleđa

Zorana Stekovic

Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji

Mirjana Popović

Lov na lisice – regulacije brojnosti ovih životinja

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija