21. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Joksimović učestvovala na kongresu CDU u Lajpcigu

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je na 32. kongresu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koji je održan u Lajpcigu.

Trodnevni partijski kongres CDU, koji je prethodnih dana najavljivan kao „intenzivni praznik rada“ kada je reč o kadrovskim pitanjima u stranci i dizajniranju politike CDU za narednu deceniju kao okosnice desnog centra, bila je prilika da se čuju pravci unutrašnje i međunarodne politike nemačke vladajuće stranke. Govore su održale kancelarka Angela Merkel, predsednica stranke i aktuelna ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, kao i nova predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Tokom trajanja kongresa, Joksimović je imala priliku da se susretne sa članovima predsedništva CDU, poslanicima nemačkog Bundestaga i nemačkim poslanicima u Evropskom parlamentu, kao i sa predstavnicima Evropske narodne partije (EPP) sa kojima je razgovarala o produbljivanju partijske i bilateralne saradnje, o evropskom putu Srbije, politici proširenja, pravcima međunarodne politike. Joksimović je sagovornike obavestila o postignutom napretku na planu sveobuhvatnih reformi, očekivanju da se evropski put Srbije nastavi otvaranjem novih poglavlja, kao i o aktuelnim pitanjima u regionu.

Srpska napredna stranka redovno se odaziva pozivu da prisustvuje konvencijama najjače i najuticajnije političke partije desnog centra CDU, što je pokazatelj partnerskog odnosa dveju partija, ali i čvrste saradnje uspostavljene kroz najviši nivo političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke, istakla je Joksimović. Ona se zahvalila generalnom sekretaru CDU Polu Cimijaku na pismu čestitke, koje je u ime predsednice Kramp-Karenbauer uputio SNS-u, i tom prilikom čestitao predsedniku Aleksandru Vučiću na 11 uspešnih godina od osnivanja najjače političke snage u Srbiji, i poželeo mu puno uspeha u veštom oblikovanju budućnosti Srbije i njenog evropskog puta.

Joksimović se sastala sa poslanikom nemačkog Bundestaga i specijalnim izvestiocem vladajuće koalicije CDU-CSU za Balkan Peterom Bajerom, koji je nedavno izabran i na mesto izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za tzv. Kosovo. Sagovornici su tom prilikom razgovarali o politici proširenja, kao i o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke konstatujući da Nemačka nastavlja da bude najznačajniji ekonomski partner Srbije. Joksimović je ukazala da je prošlo tačno godinu dana od uvođenja taksi na robu iz Srbije i BiH od strane Prištine i ponovila da je povlačenje taksi jedini način mogućnosti nastavka dijaloga.

Ona se sastala i sa predsednikom Odbora za evropska poslove u nemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom sa kojim je razgovarala o politici proširenja, nastavku evropskih integracija i viđenjima i očekivanjima Srbije od procesa.
Joksimović se susrela i sa brojnim predstavnicima drugih stranaka koji su prisustvovali kongresu CDU.

Related posts

Deo Omoljice bez vode u četvrtak

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić čestitao Božić Putinu

Ivana Golubovic

Evo datuma kada će krenuti isplata finansijske pomoći za vakcinisane

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija