9. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Očekujemo potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Grčke

Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, poručio je predsednik Aleksandar Vučić koji se sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Aleksandar Vučić je rekao da Srbija visoko ceni dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano priznate nezavisnosti Kosova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima Predsednika republike.

“Zahvalni smo Grčkoj na interesu koji pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, kao i za podršku implementaciji Briselskog sporazuma”, istakao je Vučić.

Nada se da će Grčka, kao i do sada, podržavati pozicije Srbije u međunarodnim organizacijama, uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.

“Punopravno članstvo u EU je u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Uvereni smo da što skorija integracija svih zemalja Jugostočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona”, rekao je predsednik.

Dodao je da visoko ceni principijelnu poziciju Grčke po tom pitanju i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Poseban značaj posete Dendijasa

Vučić je napomenuo da poseta ministra Dendijasa ima poseban značaj kao priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će biti održan u decembru ove godine u Atini.

“Očekujemo da na predstojećem sastanku bude potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Republike Srbije i Republike Grčke”, naglasio je predsednik.

Istakao je da je Srbija izuzetno zainteresovana za unapređenje privredne saradnje sa Grčkom, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture.

Vučić je prihvatio poziv predsednika Prokopisa Pavlopulosa da poseti Grčku 10. decembra ove godine.

Related posts

“Hajduk” iz Kule i “Železničar” sutra od 13 sati, prenos na programu TV Pančevo

Nikoleta Dragaš

Vučić: Oštri rezovi u SNS-u, šansa za mlade

Nikoleta Dragaš

Gašenje individualnih kotlarnica ključ za rešenje zagađenosti vazduha

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija