27. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

SEVER KOSOVA OBELEŽAVA DAN PRIMIRJA!

U četiri opštine na severu Kosova jutros su osvanuli bilbordi i plakati sa kojih je, u znak Dana primirja, upućena zahvalnost za 1.300.000 Srba koji su poginuli za slobodu u Prvom svetskom ratu.

Uz ljubičasti cvet Natalijine ramonde ispisano je “1.300.000 imena u jednom – večna slava i hvala”.

printscreen youtube/kosovoinline

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je na današnji dan 1918. godine između sila Antante i Nemačke, čime je okončan Prvi svetski rat.

printscreen youtube/kosovoinline

Sporazum je potpisan u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bio je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

printscreen youtube/kosovoinline

Simbol kojim se u Srbiji obeležava Dan primirja je cvet Natalijine ramonde, koji ima višestruku simboliku i rečito govori o srpskom narodu i iskušenjima kroz koja je prošao, a naziv je dobio po kraljici Nataliji Obrenović.

Taj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks, jer se dešava da se potpuno osuši i ponovo iznikne.

Uz cvet Natalijine ramonde u amblemu kojim Srbija obeležava Dan primirja, a koji su osmislili sadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i aktuelni ambasador Srbije u Adis Abebi Aleksandar Ristić, nalaze se i dve zelene trake koje asociraju na lentu slavne albanske spomenice.

Related posts

Svetislav Basara, gost emisije “Lice nacije”

Jelena Belić

Ustanove kulture u Pančevu ponovo su počele da rade, ali uz poštovanje propisanih mera zaštite

Mica Milakov

Vučić iznenadio posetom vojnike na Topčideru

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija