27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Etnološko odeljenje Muzeja čuva kulturni identitet Banata

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Pančevu bavi se kulturnim identitetom i kulturnom istorijom Banata i poseduje različite zbirke predmeta i otvoreni su za saradnju sa građanima koji imaju određene predmete karakteristične za ovo podneblje.

Narodni muzej u Pančevu poseduje veoma bogate zbirke predmeta koje se sistematski prikupljaju. Na Etnološkom odeljenju trenutno se nalazi više od 3000 predmeta, u okviru različitih zbirki, a među njima  i “okovano drvo”, poreklom iz Nemačke, jedinstveno u Srbiji, a postoji još jedno u Beču. Okovano drvo ukazuje na simboliku sticanja majstorskog zvanja. Poštovao se običaj da onaj ko dobije majstorsko zvanje ukuca klin u lim i stablo, objasnila je etnolog Aleksandra Jakovljević.

Zahvaljujući projektima na kojima učestvuju, sprovode se istraživanja u vezi sa kulturnim identitetom i kulturnom istorijom Banata.

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Pančevu počelo je sa radom 1952. godine. Danas organizuje i kreativne radionice ikonopisa, duboreza i kaligrafije, koje su veoma posećene. U saradnji sa Udruženjem “Panonke” organizovane su i kreativne radionice pustovanja i zlatoveza. Terenski rad i saradnja sa kolegama istoričarima, arheolozima, umetnicima i snimateljima iznedrili su filmove kao što su “Banatski bluz” i “Braća iz Banata”.

Related posts

Osnovna škola u Alibunaru dobila novu sportsku salu

Jasmina Petkovic

Vučić održao konsultacije, sutra odgovor Đukanoviću

Nikoleta Dragaš

Aleksandar Gatalica u emisiji “Lice nacije”: Kad ideja preraste u ideologiju, destruktivna je…

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija