25. februara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

19. “Etno glas” u Pančevu

Susret izvornih pevačkih grupa – manifestacija “Etno glas”, koja se organizuje u okviru proslave Dana grada, devetnesti put okupila je ljubitelje ove vrste muzike. Pančevci su od 7. do 10. novembra mogli da uživaju u bogatom kulturno – umetničkom programu. Osim izvođača iz naše zemlje deo svoje kulture predstavili su i gosti iz Slovenije.

U okviru proslave Dana grada devetnesti put održana je manifestacija “Etno glas”. Pored susreta izvornih pevačkih grupa predstaviljeno je i kulturno nasleđe Srbije i čovečanstva “Pevanjm uz gusle”.  Dr Danka Lajić-Mihajlović, etnomuzikolog je u okviru manifestacije istakla važnost ovakvih događaja i navela da je “Pevanje uz gusle” uvršćeno u UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog  nasleđa čovečanstva

Manifestacija “Etno glas” otvorena  je 7. novembra   izložbom “Tkanice”  uz zbirke  KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP u holu uprave grada. Dejan Trifunović umetnički direktor ovog KUD-a rekao je da važnost ovakvih manifestacija leži u očuvanju kulturno-umetničkog nasleđa naše zemlje. Naveo je i da bi trebalo podstaći mlade da neguju tradiciju kako ne bi zaboravili svoje korene.

Na kraju ovogodišnjeg 19. po redu “Etno glasa” pored izvođača iz naše zemlje predstavili su se i gosti iz Slovenije spletom narodnih pesama ove zemlje.

Related posts

JOŠ 51 NOVI SLUČAJ KORONE U SRBIJI! PREMINULE 2 OSOBE!

Bojana Kecic

SD ,,Radnički” uspešno zakoračilo u drugi vek postojanja

Vanja Vićentić

Ministar Vulin: Vrhovni komadant vojske i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će pre ostaviti glavu nego Srbiju

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija