28. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Konferencija o obrazovanju na makedonskom jeziku u Jabuci

Konferencija pod nazivom “Analiza i preporuke za unapređenje stanja u obrazovanju na makedonskom jeziku” održana je u Jabuci. Cilj konferencije je da okupi nastavnike koji predaju izborni predmet makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture, kako bi razmenili iskustva, unapredili rad i motivisali učenike da pohađaju ovaj predmet.

Izborni predmet makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture realizuje se kao izborni predmet u Jabuci, Kačarevu, Plandištu, Gudurici, Hajdučici, Novom Sadu, Bogojevcima i Leskovcu. Prema rečima predmetnih nastavnika, učenici su zainteresovani da na kreativan način uče jezik svojih predaka, ali i da se upoznaju sa kulturom i tradicijom makedonskog naroda. Tim povodom održan je sastanak sa ciljem da se razmatra o rezultatima postignutim u prethodnom periodu, kao i reformama u obrazovanju.

Obrazovanje na makedonskom jeziku jedno je od najvažnijih segmenata ostvarivanja prava nacionalnih manjina, a ulaganje u ovu oblast predstavlja ulaganje u budućnost Makedonaca u Republici Srbiji, rekao je predsednik Makedonskog nacionalnog saveta, Borče Veličkovski.

Govoreći za RTV Pančevo, vd ambasadora Republike Severne Makedonije, Aleksandar Popovski, rekao je da je veoma bitno da se ovaj izborni predmet izučava u školama, kako bi se mališani upoznali sa jezikom i kulturom makedonskog naroda, kao i da su ovakvi sastanci korisni da bi se sagledali rezultati i unapredio rad.

Organizator konferencije za obrazovanje na makedonskom jeziku u Jabuci je Makedonski nacionalni savet, a učesnici su saglasni da bi trebalo  češće organizovati sastanke i razmenjivati ideje.

Related posts

Grad Pančevo i Slovačka crkvena zajednica zajedno pomažu najstarijim sugrađanima u Vojlovici

Katarina Popović

U Srbiji novoobolelih 304, još 7 preminulo

Jasmina Petkovic

Kuglaši i kuglašice Srbije u polufinalu Svetskog prvenstva

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija