Zbog toplog veremena ove godine kupovina kupusa za kišeljenje malo je pomerena za novembar mesec .Ekipa TV Pančeva bila je jutros na Zelenoj pijaci i uverlia se da sugrađani kupuju veće količine za zimnicu. Posebno je važno da kupus prilikom kišeljenja bude zreo, pa iako je kupus skuplji na pijaci nego po marketima sugrađini ga rado kupuju jer dolazi direktno sa naših njiva i kupuju proverenu robu od dugogodišnjih proizvođača.
Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, spada u jedna od osnovnih jela u našoj kuhinji. U našem narodu koristi se i kao hrana i kao lek a poznato je kao i povrće koje je melem za ceo organizam. Kupus je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, a zbog male kalorijske vrednosti preporučuje se osobama koje imaju problem sa kilogramima. Sadrži veliki broj hranljivih nutritienata, a posebno je zdrav sok od kupusa. Sada je pravo vreme za kišeljenje kupusa. Iako su sve vrste kupusa izuzetno zdrave, postoje određene razlike između sorti.
Kupus ima antioksidansno i antiseptičko dejstvo, jača imunitet. Poslednja istraživanja pokazala su da crveni kupus sadrži više vitamina C od belog, a ima i više antioksidanata. Najređi način, na koji bi trebalo da konzumiramo ovo povrće je sok koji je posebno delotvoran za osobe koje imaju problema sa želutcem.