17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Zamenite pneumatike na vreme!

Hladno vreme za vozače znači povećanje opreza na putu. Iako nije obavezno imati zimske pneumatike ukoliko nema snega, leda i poledice već od prvog novembra, vozačima se preporučuje da ih nabave iz bezbednosnih razloga. Srđan Polovina iz saveta za bezbednost saobraćaja u Pančevu istakao je da su kazne veoma visoke.

Iako je znatno hladnije ovih dana, vozači ipak nisu u obavezi da letnje pneumatike zamene zimskim sve dok ne bude bilo snega i leda na putevima. Srđan Polovina iz saveta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva upozorava da bi radi predostrožnosti vozači ipak trebalo da već sada da nabave zimske pneumatike i svu potrebnu opremu. Takođe je istaknuto da letnji pneumatik ima sastav koji je osetljiv na niske temperature i kada je vreme suvo.

Pravila se poštuju više nego pre i vozači su shvatili da time što poštuju zakonske propise, oni vode računa o svojoj i o bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Kako je izjavio Srđan Polovina pneumatici su prvi kontakt sa putem i zato moramo obezbediti automobile i biti maksimalno oprezni, pogotovo u slučaju loših uslova na putu. Za one koji ne ispoštuju propise određene su kazne u zavisnosti od težine prekršaja.

Iako prema Zakonu o bezbednosti saobraćaju vozači od 1. novembra do 1. aprila mogu koristiti i univerzalne gume sa oznakama M+S, stručnjaci preporučuju da se u ovom periodu koriste pneumatici namenjeni isključivo zimskim uslovima na putu. Vozilom sa zimskim gumama, pri snežnim padavinama ili zaleđenom putu, znatno je lakše pokrenuti, upravljanje je bezbednije, a zaustavni put kraći.

Related posts

Položeni venci povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta

Jasmina Petkovic

Pančevačke mažoretkinje vreme samoizolacije iskoristile za uvežbavanje tačaka

Jasmina Petkovic

Čačanski “Borac” pao u Hali sportova, “Tamiš” bolji od lidera tabele

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija