26. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije Vesti

Rekonstrukcija Velike scene vršačkog pozorišta pri kraju

Rekonstrukcija pozorišne sale sa Velikom scenom u Narodnom pozorištu „Sterija”, prva posle četiri decenije, privodi se kraju. Radove, koji su počeli pre nepuna dva meseca i koji bi trebalo da budu gotovi do 5. novembra, obišle su gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i vd direktora Pozorišta Ivana Ranimirov.

  • Investiranje u kulturu je od velikog značaja za Grad Vršac, poručila je gradonačelnica Mitrović i najavila buduća ulaganja i u ostale kulturne objekte, kojima se Vršac ponosi. Ona je podsetila da su, u poslednje tri godine, u 12 naseljenih mesta obnovljeni Domovi kulture i drugi prostori važni za održavanje različitih manifestacija.

U vršačkom Pozorištu, reč je o investiciji vrednoj 11.2 miliona dinara. Sredstva su obezbedili Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Vršac, u okviru projekta „Gradovi u fokusu”.

  • Od 1978., dakle punih 40 godina, nismo imali ozbiljnu restauraciju Velike scene, koja je podignuta još 1896. godine. Sada smo okrečili plafon, zamenili etison i tapete, a ostalo je još da se montiraju stolice, zatvore nasloni i numerišu sedišta, dovrši sređivanje galerije i postavi protivpožarna zavesa na sceni. Trebalo bi još dosta toga uraditi, pa bi bilo dobro nadovezati se na ove radove i srediti kompletan plafon što zahteva značajna finansijska sredstva i ozbiljan tim konzervatora i restauratora iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže Ranimirov.

Osim navedenog, neke od sledećih važnih investicija bile bi sređivanje krova, Male scene, kao i toaleta u foajeu.

Radovi na Velikoj sceni pomerili su početak Međunarodnog festivala klasike „Vršačka pozorišna jesen”, koji će biti otvoren 15. novembra, na opštu radost osvešćene i negovane publike, koja je deo pozorišnog života u Vršcu puna dva veka.

Related posts

Olivera Jevtić ostala bez svesti nakon što je napadnuta na trci u Sofiji

Bojana Kecic

JKP “ZELENILO”: U toku je košenje zelenih površina širom grada

Mica Milakov

Dodela stanova izbeglicama u Vršcu u prisustvu ministra Dačića i gradonačelnice

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija