19. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

GRBA: Još jednom apelujemo da se ne pale strništa, kazne su drakonske

U poslednjih nekoliko dana zabeležen je povećan broj požara i paljenja žetvenih ostataka na teritoriji katarske opštine Pančevo. Nekoliko osoba je uhvaćeno na licu mesta. Iz gradske uprave ponavljaju apel da poljoprivrednici promene loše navike, da prestanu sa paljenjem strništa s obzirom da su kazne velike.

Požari na njivama prouzrokovani paljenjem žetvenih ostakaka prouzrokuju veliku opasnost i štetu. Neretko se događa da dim od vatre dođe i do puta čime se ugrožava i saobraćaj. Loše navike poljoprivrednika moraju da se promene, poručio je većnik za poljoprivredu Zoran Grba, dodajući da lokalna samouprava ima satelitske snimke, pored redovnog rada poljočuvarske službe i da će počinioci biti kažnjeni.

Bez obzira na apele neodgovorno ponašanje se nastavlja. Država je rešila da preduzme radikalnije mere. Na osnovu satelitskih snimaka Evropske satelitske agencije pouzdano se zna na kojim parcelama je paljeno strnjište. Kroz snimke mogu se identifikovati i sankcionisati lica koja pale žetvene ostatke, što znači da će počinioci biti uvek pronađeni. Preko 50 požara detektovano je u kratkom roku na teritoriji Grada Pančeva.

Zapaljeni usevi su česta slika ovih dana u Srbiji, ali i u Rumuniji i Bugarskoj. Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru. Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara podrazumeva prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne, za fizičko lice 10.000 dinara, a za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara.

U saradnji sa poljočuvarskom službom, tokom vikenda uhvaćena su tri počnioca na teritoriji Grada Pančeva i oni će biti procesuirani. Za sada nije oštećena infrastruktura i nije bilo ljudskih žrtava, ali građani moraju da se ponašaju odgovorno i ne ugrožavaju okolinu, poručio je Grba.

 

Related posts

Žreb parova za četvrtfinale Kupa Srbije

Katarina Popović

Opet povećan broj inficiranih virusom Covid-19 u Južnom Banatu u poslednja 24h

Mica Milakov

Aviv park zvanično postao BIG

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija