25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić: Plašim se međunarodnih konferencija o KIM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se plaši međunarodnih konferencija o rešavanju kosovskog pitanja, ali ističe da ako bi do toga došlo, morale bi da učestvuju sve velike svetske sile.

„Zalažem se za to da razgovaramo sa Albancima i da pokušamo da dođemo do kompromisa. Očigledno da je to teško. Čujemo sad i laži o trovanju Albanaca posle izbora na Kosovu. Insistiraću na istrazi o tom navodnom trovanju“, rekao je Vucić juče u intervjuu za Sputnjik.

On napominje da su se neki i razboleli zbog pobede Srpske liste, koja neće da se odrekne srpskog imena i prezimena, kaomi da će Srbija uvek imati snage da zaštiti Srbe od pogroma i od onoga što su doživeli devedesetih i 2004. godine.

„Ozbiljan sam kad to govorim, ne zato što imam neke planove ili pretim. Ali, nećemo dozvoliti da nam neko ubija i proteruje narod. Ne možemo više dopustiti da se neko iživljava nad našim narodom“, poručio je Vučić.

Upitan kako razume poruku Dmitrija Medvedeva da je neophodno poštovanje Rezolucije 1244 kad se istovremeno i kaže da će se poštovati dogovor Beograda i Prištine, objašnjava da je suština u tome da dogovor treba da postignu oni koji moraju da urede svoju budućnost.

„Dogovor u kome niko ne bi bio srećan do kraja. Ali, tog dogovora nema i neće ga ni biti. Srpske nežne uši bi volele da uvek čuju ono što im se sviđa, iako to nije blizu realnosti. Ali, nije u tome problem. Problem je što Albanci ne žele da cuju ništa što je stvarni kompromis. I konacno, sve što se danas Srbiji nudi sa Zapada nije nikakav kompromis“, istakao je Vučić.

On je ponovio i da Srbija nema nikakvu ponudu sa Zapada za Kosovo.

Podseća i da mu je Angela Merkel otvoreno rekla da ne mogu da prihvate podele, razgranicenja ili novo utvrdivanje granica.

„Ja sam joj pre toga rekao da granice nisu utvrđene. Za nas je granica jedna, za Berlin je druga. Za Rusiju je granica jedna, za Ameriku je druga. Za Kinu je jedna, za Francusku je druga. Za Španiju je jedna, za Britaniju je druga… I kažem im, dajte da to utvrdimo!“, rekao je Vučić.

Upitan šta mu na to odgovaraju odgovara: „Kažu: „Ne može! Kosovo je nezavisno u celini teritorije, ali razumemo vaš problem, i u ovom trenutku nemamo mnogo toga da ponudimo“.

Na konstataciju da to znači može sve, ali da moramo da priznamo Kosovo, kaže da je njemu savest mirna, jer se bori za svoj narod.

„Nijednu odluku nismo doneli pod pritiskom. Nisam puštao teroriste iz zatvora niti sam odustajao od obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja. Vodili smo politiku kao slobodna i nezavisna zemlja, i to ćemo nastaviti. Problem je što druga strana zna da hoće nezavisno Kosovo, a mi često samo znamo šta nećemo, ali ne i šta hoćemo“, ukazuje Vučić.

Related posts

Predsednik Vučić na otvaranju Balkanskog toka

Jasmina Petkovic

VUČIĆ U DIPLOMATSKOJ OFANZIVI : Obuzdajte Prištinu!!!!

Mica Milakov

Stiglo 2.400 doza „Sputnjika Ve“; „Srbija jedina u Evropi ima vakcine dva različita proizvođača“

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija