23. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Portreti Uroša Predića deo stalne postavke Narodnog muzeja

Jedan od najznačajnijih banatskih slikara je Uroš Predić. U Pančevu je proveo jedan deo svog života, pa je  Pančevcima ostavio svoja dela u amanet. Narodni muzej u ovom gradu može da se pohvali bogatom kolekcijom njegovih portreta.

Jedna od stalnih postavki u Narodnom muzeju Pančevo, a svakako jedna od najvećih dragocenosti koju ova kulturna ustanova ima su portreti Uroša Predića. Prema rečima Dimitrija Jovanova, kustosa – istoričara umetnosti, prve portrete koje je Predić radio bili su po porudžbini. Dva takva portreta, koja se nalaze u Muzeju potiču iz 1885, a njih je uradio kao svršeni majstor.

Kako je rekao Dimitrije Jovanov, na njegovim portretima primenjena je naturalistička tehnika. Te slike radio je po uzoru na fotografije.

Ono po čemu je karakterističan Predićev rad je to  što nije bilo stilskih previranja. O značaju njegovog rada i koliko je bio bitan za Pančevo je i činjenica da je Gimnazija u ovom gradu dobila ime po njemu. Kao jednu vrstu zahvalnosti svom mestu Predić je ostavio mnoga dela Pančevcima u amanet. Družio se i sa mnogim viđenijim sugrađanima poput Olge Smederevac, slikara Stevana Milosavljevića, kao i sa Đorđem Vajfertom.

Related posts

Darija Kisić Tepavčević posetila Organizaciju Saveza slepih Srbije u Pančevu

Jasmina Petkovic

Vučić za Glas Amerike: Razumemo stav SAD, ali borimo se za svoje interese

Nikoleta Dragaš

Rafinerija nafte u Pančevu nastavlja modernizaciju

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija