17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić i premijer Lesota: Zahvalnost za podršku oko KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Kraljevine Lesoto Tomasom Tabaneom.

Vučić je izrazio zadovoljstvo jer je politički dijalog Srbije i Lesota intenziviran.

Predsednik Vučić je zahvalio premijeru Tabaneu na podršci Lesota teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, pokazanu odlukom da prošle godine povuče priznanje tzv. Kosova, dodavši da se nada da će ta podrška i dalje biti izražena u međunarodnim organizacijama.

Premijer Tabane je rekao da je podrška Lesota Srbiji bezuslovna, opredeljena poštovanjem odluka UN, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija, prema Lesotu i drugim afričkim zemljama, baštini nekadašnju jugoslovensku politiku prijateljstva. On je, s tim u vezi, podsetio na to da je 25. maj proglašen za Dan prijateljstva sa narodima Afrike, kako bi Srbija i na taj način pokazala spremnost da jača političke, ekonomske, kulturne i druge veze sa afričkim zemljama.

Dvojica sagovornika su razmotrili moguće oblasti saradnje Srbije i Lesota u skladu sa prioritetima obeju zemalja, te je ustanovljeno da najveće mogućnosti postoje u poljoprivredi, rudarstvu i turizmu, kao i u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju.

Razmotrene su i mogućnosti za pružanje medicinske i humanitarne pomoći ranjivim grupama stanovnika Lesota.

Kada je reč o saradnji u oblasti obrazovanja, predsednik Vučić je izrazio spremnost da za studente iz Lesota budu obezbeđene stipendije za školovanje u našoj zemlji u okviru programa “Srbija i svet”.

Related posts

Živkovic deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije?

Mica Milakov

Predsednik Vučić: Predstavljamo planove i programe

Jasmina Petkovic

Kon: Popravlja se epidemiološka situacija u Beogradu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija