5. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić i premijer Lesota: Zahvalnost za podršku oko KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Kraljevine Lesoto Tomasom Tabaneom.

Vučić je izrazio zadovoljstvo jer je politički dijalog Srbije i Lesota intenziviran.

Predsednik Vučić je zahvalio premijeru Tabaneu na podršci Lesota teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, pokazanu odlukom da prošle godine povuče priznanje tzv. Kosova, dodavši da se nada da će ta podrška i dalje biti izražena u međunarodnim organizacijama.

Premijer Tabane je rekao da je podrška Lesota Srbiji bezuslovna, opredeljena poštovanjem odluka UN, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija, prema Lesotu i drugim afričkim zemljama, baštini nekadašnju jugoslovensku politiku prijateljstva. On je, s tim u vezi, podsetio na to da je 25. maj proglašen za Dan prijateljstva sa narodima Afrike, kako bi Srbija i na taj način pokazala spremnost da jača političke, ekonomske, kulturne i druge veze sa afričkim zemljama.

Dvojica sagovornika su razmotrili moguće oblasti saradnje Srbije i Lesota u skladu sa prioritetima obeju zemalja, te je ustanovljeno da najveće mogućnosti postoje u poljoprivredi, rudarstvu i turizmu, kao i u oblasti odbrane, navodi se u saopštenju.

Razmotrene su i mogućnosti za pružanje medicinske i humanitarne pomoći ranjivim grupama stanovnika Lesota.

Kada je reč o saradnji u oblasti obrazovanja, predsednik Vučić je izrazio spremnost da za studente iz Lesota budu obezbeđene stipendije za školovanje u našoj zemlji u okviru programa “Srbija i svet”.

Related posts

Vučić: Nećemo dozvoliti nasilje, institucije će reagovati

Mica Milakov

Još jedna divlja deponija sanirana, akcije se nastavljaju

Jasmina Petkovic

Za 91 opštinu od Norveške 4,27 miliona evra

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija