8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Veliki školski čas održan u Šumaricama

U Srbiji se obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 78 godina od masovnog streljanja civila, među njima i đaka i profesora, u kragujevačkim Šumaricama.

U znak sećanja, i ove godine u spomen-parku u tom gradu održan je Veliki školski čas, uz podsećanje na jedan od najvećih zločina u istoriji čovečanstva, i poslate poruke mira i tolerancije i apel čitavom svetu da se takav zločin više nigde i nikada ne ponovi.

Veliki školski čas se kraj spomenika streljanim đacima i profesorima održava od 1971. godine, kada je izvedena poema „Crni dan” Duška Radovića.

Masovno streljanje civila dogodilo se 21. oktobra 1941. godine pošto je desetak dana ranije general Franc Beme obznanio naredbu poznatu kao sto za jednog. U njoj je stajalo da će za svakog ubijenog nemačkog vojnika ili folksdojčera biti streljano 100 civila, a za svakog ranjenog 50. U Kragujevcu je streljano oko 2.800 ljudi.

 

Related posts

Vučić: Da jasenovačke žrtve ne budu zaboravljene

Alba Jovanović

Danilo Vučić na Sajmu, opet komentari na tviteru

Jasmina Petkovic

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija