1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

“Balkan nije mrtav” – istorija severne Makedonije na filmskom platnu

Povodom veoma važnih praznika u istoriji Severne Makedonije, 11. oktobra, Dana narodnog ustanka i 23. oktobra, Dana revolucionarne borbe makedonskog naroda, Udruženje “Makedonium” organizovalo je projekciju filma “Balkan nije mrtav” u Ustanovi za kulturu “Parobrod”.

Udruženje “Makedonium” postoji od 2008. godine. Cilj ovog Udruženja i brojnih aktivnosti koje organizuju je zbližavanje dva bratska naroda, Srba i Makedonaca, rekla je predsednica Udruženja, Zorica Mitrović. Ovo Udruženje promoviše makedonsku tradiciju i savremenu makedonsku kulturu u Beogradu. U saradnji sa opštinom Stari grad i Ustanovom za kulturu “Parobrod”, Pedagoškim muzejom i drugim institucijama, organizuju različite događaje.

 “Balkan nije mrtav” je makedonski film u režiji Aleksandra Popovskog. Ovaj film se bavi 1903. godinom i promenama koje su počele da se dešavaju u Evropi i na Balkanu, a koje označavaju kraj ratnih zbivanja, napredak i blagostanje čovečanstva.

 Udruženje “Makedonium” tradicionalno organizuje i manifestaciju “Dani makedonske kulture” i na taj način predstavlja stvaralaštvo mnogih makedonskih umetnika koji stanuju u Republici Severnoj Makedoniji i u našoj zemlji.

Related posts

Otvorena izložba 14. Dečje kolonije u Jabuci

Ivana Bogdanovski

Vučić i Bosan-Harčenko: Dobri odnosi dve zemlje

Jasmina Petkovic

VUČIĆ O DIJALOGU: Prihvatamo jezik argumenata, ali nećemo prihvatiti jezik ucena!

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija