8. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

OVUKA: Nasledili smo haos i zloupotrebe DS, a sada smo najbolja Bolnica

Nasleđeno stanje u pančevačkoj Bolnici bilo je katastrofalno. Na nivou horor filmova. Posle 2016. država na čelu sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem i novom pokrajinskom administracijom procenila je da je renoviranje Opšte Bolnice u Pančevu prioritet. To je i urađeno, radovi su trajali oko godinu i po dana, tako da sada rezultati govore da je pančevačka Bolnica primer u Srbiji.

“U prvom kvartalu, smo proglašeni za najboljom bolnicom. Zatekli smo projekat koji je bio neadekvatan, a koji je pripremila Demokratska stranka. Uspeli smo da izadjemo iz toga, radili smo normalno i ništa nije smetalo. Prelomni momenat je bio kada je država na čelu sa Aleksandrom Vučićem , koji je obavljao funkciju premijera 2016. godine i pokrajine, odlučila da nam odobri sredstva za renoviranje Bolnice”, rekao je dr Slobodan Ovuka.

Mnoge zloupotrebe su pronađene kako je ocenio Ovuka, navodeći primer koji javnost vrlo dobro zna. A to je izdavanje mrtvačnice privatniku. Srećom, novo rukovodstvo Bolnice uspelo je, zakonskim merama, da ovaj posao obustavi, tako da pacijenti i porodice više nemaju dodatne troškove za nešto što im novac nikada nije bio potreban.

“Nameštali su tender „Konkordiji“. To je bilo strašno do te mere, gde su službenici dojavljivali ovom pogrebnom preduzeću kada neko umre, pre nego što su obaveštavali bolničko rukovodstvo. Srećom, kroz zakonske propise, oborili smo taj ugovor i sada smo i renovirali patologiju tako da je sada sve u redu i naši korisnici više neće biti oštećeni, kao što je to bio slučaj dok je vladala DS”, poručuje Ovuka.

U oktobru se obležava Dan borbe protiv malignih oboljenja. I pored toga što smo zatekli rasut zdravstveni sistem , kako kaže Ovuka, pronađena su rešenja da pacijenti ne moraju da putuju po više stotina kilometara, do Novog Sada, pa Kladova, kako bi dobili uslugu koja je mogla da bude obezbeđena u Beogradu.

“Zatekli smo potpuno rasut zdravstveni sistem. Bilo je potpuno suludo da se naši pacijenti odvoze za Novi Sad, umesto u Beograd koji je 15km udaljen od našeg grada”, smatra dr Ovuka.

Od 2012 godine, posle promene vlasti, nova adminstracija je pokrenula nekoliko projekata. Ovuka naglašava da se zbog prevencije, edukacija i nove opreme, beleži pad malignih oboljenja, zatim da program koji je pokrenut sa lokalnom samoupravom u vezi radom pedijatra i ginekologa u Pančevu i selima daje odlične rezultate i da je ono što je najbitnije da se skrinig grlića materice potpuno radi besplatno.

Sada je u toku hirurška radionica gde su okupljeni najveći stručnjaci. Kupljen je laparaskopski stub. To su samo neki od rezultata koji je pančevačka Bolnica uspela da postigne, posle katastrofalnog stanja u kojem je Bolnicu ostavila Demokratska stranka, zaključio je dr Ovuka.

Related posts

Vulin: Sećamo se heroja sa Košara i na Paštriku

Zorana Stekovic

Kako Pančevci obeležavaju srpsku Novu godinu

Nikoleta Dragaš

Interno raseljeni iz Kraljeva krenuli na glasanje na KiM

Bojana Kecic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija