17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Vesti

“Rezanci zabava” okupila vojvođanske vezilje u “Đetvanu”

Već šestu godinu zaredom vezilje SKPD “Đetvan” organizuju „Rezanci zabavu”na koju pozivaju slovačka udruženja žena i sekcije vezilja iz cele Vojvodine. Vojlovačke Slovakinje poznate su po izradi i prodaji domaćih rezanaca. S toga su i odlučile da organizuju ovakav susret, jer kako kažu svako udruženje je po nečemu specifično.

U velikoj sali SKPD “Đetvan” održana je rezanci zabava, koju su i ove godine organizovale vezilje. Na njihovo veliko zadovoljstvo odazvao se veliki broj  gostiju iz Srema, Bačke i Banata kojima su se pridružili i domaćini.

Slovačka muzika, predivan slovački jezik, vez bili su zastupljeni… Ne smemo izostaviti ni rezance.

Vojlovačke spretne žene, neke od njih svima poznate majstorice za izradu rezanaca već godinama  prodaju svoje proizvode, ne samo na pančevačkoj pijaci već i na beogradskim pijacama. Jedna od njih je i Eva Krištofik koja se ovim poslom bavi od svoje 15.te godine. Bez obzira na veliku konkurenciju u marketima, ona ne posustaje, jer ima dugogodišnje mušterije koje najviše vole domaće rezance.

Za sve  posetioce domaćini su pripremili ukusnu,  specijalnu večeru: čorbu od belog luka i rezanaca, rezance sa sirom i prženom slaninicom, valjuške od krompira kao i poslasticu – rezence s makom.  Ana Spišjak jedna od kuvarica, odala je tajnu -recept čorbe koju su za ovu priliku pripremale.

Na samom početku sve goste pozdravila je i poželela im dobrodošlicu predsednica sekcije vezilja u okviru društva „Detvan”  Ana Panjik  koja je gostima uručila i zahvalnice.

Alisa  Oravec i Jana Beracka plesom su dočarale deo večeri. Za dobro raspoloženje pobrinuo se i muzičar Vladimir Hudjec iz Padine.

Kako bi bilo još zanimljivije organizovana je i tombola  sa raznovrsnim poklonima. Mnogi od njih koje su pripremile vredne vezilje razleteli su  se po čitavoj Vojvodini.

Related posts

Vučić sa Skotom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine.

Jasmina Petkovic

RUKOMET: “Dinamo” bolji od vicešampiona!

Jasmina Petkovic

Još 4.226 novih slučajeva korona virusa u Srbiji

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija