1. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Proširenje fabrike pečuraka u Kovinu

Fabrika pečuraka u Kovinu “Delta Danjub” izvozi šampinjone u Rusiju i Holandiju, a zbog velike tražnje, šire pogon i prave novu halu.

 Hala koju pravi ova kompanija zauzimaće čitav hektar i biće najveća u Srbiji. Izgradnjom novog pogona fabrika će uposliti još radnika.

Novi veliki magacinu će biti klimatizovan, a generalni direktor “Delta Danjuba” Indijac Sunil Mamgain ističe da su klime stigle iz Holandije i da će novi pogon biti u potpunosti automatizovan, moderno opremljen, s računarima. Paneli su stigli iz Italije, iako su kupljeni od srpske firme.

Fabrika gaji samo šampinjone i dnevno proizvedi šest tona za izvoz. U okviru objekta su mašine za sečenje, te se šampinjoni, celi, sečeni na četvrtine ili na tanke komade stavljaju u hladnjaču, gde se zamrzavaju na temperaturi od minus 22 stepena, odakle se šalju na željena odredišta – Rusija, Holandija, pa i Nemačka.

Sunil Mamgain ističe da, kada prošire pogon, praviće 14 tona dnevno.

“Zaposlićemo još radnika, ali ne mnogo jer će veći deo posla raditi mašine” tvrdi Mamgain, koji napominje da će nova hala biti gotova do kraja godine i biće najveća natkrivena konstrukcija u Srbiji, na šta je ponosan – više od jednog hektara pod jednim krovom, zapravo 12.000 kvadrata.

Investicija je vredna 4,5 miliona evra jer je izuzetno teško imati određenu temperaturu u tako velikom prostoru, te su, osim same izgradnje, rashladni uređaji bili izuzetno skupi.

“Novi objekat je masivan i u njemu će se gajiti samo pečurke, dok će zamrzavanje biti rađeno u starom objektu” priča Mamgain, i pojašnjava da je pečurkama potrebna određena temperatura za rast i ona nikako ne može biti ista.

“Obišao sam celu zemlju, ali odlučio sam se za gradnju fabrike baš u Kovinu zato što je proizvodnja komposta u neposrednoj blizini, a on je nužan za rast pečuraka”, ističe on, i dodaje da je posao s pečurkama prljav zbog mnogo zemlje i đubreta i ukoliko čovek ne može da se isprlja, nije stvoren za taj posao.

Related posts

Ministar Vulin: “Jumko“ proizvodi najbolje, a pripadnici Vojske Srbije najbolje i zaslužuju

Jasmina Petkovic

Helikopteri Mi-17V5 ojačali Ratno vazduhoplovstvo

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić sa ambasadorima o dijalogu i regionu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija