15. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Ruski ambasador i gradonačelnik Pavlov položili vence Crvenoarmejcima u Pančevu

Grad Pančevo obeležio je danas 75 godina od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Polaganju venaca na spomenik palim borcima, Crvene armije, prisustvao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko,  gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, direktor Gasprom energoholdinga Aleksandar Varnavski, veterani Drugog svetskog rata i naši sugrađani.

U čast 75-godišnjice oslobođenja  Pančeva od fašističkih okupatora, položeni su venci palim borcima u Drugom svetskom ratu. Ambasador Rusije, Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je važnost očuvanja istorije i spomenika, kako u našem gradu tako i u celoj državi i rekao da se istorija ne sme zaboraviti.

Najveća pošast prošlog veka, fašizam, suzbijen je u našem gradu pre 75.godina. Od tog dana do danas svake godine obeležava se ovaj dan, kao dan oslobođenja Pančeva. Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov istakao je da se uvek trudimo da tradiciju očuvamo.

Ruski vojnici su zajedno sa jugoslovenskim partizanima oslobodili naš grad i dali živote u borbi rame uz rame. Obnovu spomenika palim borcima Crvene armije u Drugom svetskom ratu izvršila je kompanija Gasprom energoholding Srbija.

Pančevo je okupirano 12. aprila 1941. godine, ulaskom nemačkih jedinice u naš grad. Okupacija je trajala do 6. oktobra, a grad je za to vreme pretrpeo velike gubitke.

Pokrovitelji događaja su kompanija Gasprom energoholding Srbija i Grad Pančevo.

 

 

Related posts

Rebić: U protestima povređeno 118 policajca, procesuirane 153 osobe

Jasmina Petkovic

Projekat za energetsku efikasnost kao preduslov za bolju životnu sredinu

Katarina Popović

Crvena zvezda nakon velikog preokreta savladala Radnik

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija