5. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić u Pragu: Budite naši prijatelji i zastupnici u Briselu

Predsednik Vučić pozvao je članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je „poguraju“ na tom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu, koji će da se bore za nju.

„Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u VIšegradsku grupu i uspehe koje ste postigli“, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji po završetku Samita Višegradske grupe u proširenom formatu, u Pragu.

On je dodao da se nada i veruje da će i Srbija jednog dana pripadati tom klubu.

„Uz naš naporan rad i trud, potrebno nam je i vaše razumevanje i podrška“, rekao je Vučić i dodao da će te zemlje uvek imati podršku Srbije u svim multilateralnim telima i u međunarodnoj zajednici.

Predsednik je preneo da je na Samitu rekao da je Beograd na početku, kao jedan od uslova, imao pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, ali da više nismo sigurni šta to podrazumeva – da li međusobno neometenje pri ulasku u određene organizacije, pošto pojedine članice EU, kao i SAD, traže od Srbije priznanje Kosova, što, ističe, nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35.

„Takođe sam rekao da i u Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri, da smo 2000. ušli u proces evropskih integracija, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da ćemo 2025. godine ući, i pod uslovom da ispunimo i uradimo sve što se od nas traži“, rekao je Vučić.

To, istakao je, znači da ne zavisi sve od Srbije, te da je utoliko njegova moja molba članicama Višegradske grupe, iskrenim prijateljima Srbije i zagovornicima proširenja Unije, da nam pomognu po tom pitanju i da i Srbija može da kaže da ima prijatelje koji će da se bore za nas.“Znam da se svako bori za svoje interese, svojih zemalja i građana, ali postojale su zemlje koje su svaku od vas gurale, a mi vas molimo da vi budete zastupnici Srbije u Briselu, EU, na svim forumima, da nam pomognete, jer ćemo mi kao lojalni i odani prijatelji moći da doprinesemo Eu i ubrzanom razvoju našigh bilateralnih odnosa“, rekao je Vučić.

Istakao je da je sa prijateljima iz Višegradske grupe i Slovenije otvoreno razgovarao o svemu, a najviše o proširenju EU na Zapadni Balkan, i izrazio očekivanje da će te zemlje podržavati Srbiju, ali i konkretnim koracima učiniti da taj proces za Srbiju bude brži.“Mene su samo za proširenje EU na Zapadni Balkan pitali i ja sam rekao našim prijateljiam i Borutu Pahoru da se mi nadamo da će oni biti ti koji nas neće samo podržavati, nego konkretnim koracima i direktnim zalaganjem uticati na sve druge i učiniti da taj proces za Srbiju bude brži i transparentniji“, rekao je Vučić.

Govorio je, kaže, o svim problemima sa kojima se suočavamo.“Nisam krio ni izbegavao odgovore na pitanja o ruskom uticaju u Srbiji, vladavini prava. O svemu smo otvoreno razgovarao sa prijateljima“, rekao je on.

Predsednik Vučić se na zajedničkoj konferenciji za medije, zahvalio češkom predsedniku Milošu Zemanu na gostoprimstvu i pozivu da učestvuje na sastanku.“Za Srbiju to mnogo znači“, rekao je on, dodavši da danas jedini predstavlja zmelju koaj nije član EU.

Predsednik je rekao da se narodi Srbije i zemalja Višegradske grupe doživljavaju ne samo kao prijateljski, već i kao bratski, i da je to dobra podloga za saradnju.“Počastvovan sam što imam priliku da budem vaš gost i gost Višegradske grupe, u ovom mestu nedaleko od Praga“, zaključio je Vučić.

Višegradske grupe važan dan i susret za Srbiju

Učešće na sastanku Višegradske grupe u Pragu važan dan i važan susret za Srbiju,poručio predsednik Vučić.

„Posebno smo počastvovani što možemo da prisustvujemo sastanku Višegradske grupe i našeg prijatelja Boruta Pahora. Za Srbiju je ovo veoma važan dan i važan susret“, naveo je Vučić pored fotografije sa liderima zemalja V4 i Slovenije na svom instagram nalogu „Budućnostsrbijeav“.

Podrška Višegradske grupe Srbiji „u svakom mogućem smislu“

Višegradska grupa je na današnjem Samitu u Pragu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jednoglasno podržala Srbiju, kako je rekao domaćin skupa, češki predsednik Miloš Zeman, „u svakom mogućem smislu“.

Poruku podrške Srbiji izneli su šefovi država članica Višegradske grupe, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, izneli su na zajedničkoj konferenciji za štampu, kojoj je prisustvovao i srpski predsednik, kao i predsednik Slovenije Boprut Pahor, kao učesnici Samita u proširenom sastavu „V4 plus 2″.

Predsednik Češke, zemlje domaćina, koji je i uputio poziv Vučiću za učešće na skupu, što se tumači i kao neka vrsta presedana, istakao je da sve članice ovog saveza podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji.
„Drago mi je što mogu da vas obavestim da svi predsednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom učlanjenju pruže maksimalnu pomoć“; kazao je on na konferenciji za stampu.

Predsednik Mađarske Janoš Ader naglasio je da je zadatak nove Evropske komisije da, ako zemlje kandidati ispune sve uslove, eliminišu gubitak poverenja do kojeg je došlo u prošlosti zbog odlaganja članstva, te da odmah realizuju politiku proširenja na te zemlje.
Ader je rekao da se svih pet predsednika iz zemalja članica EU, uključujući „gostujuću“ Sloveniju, na ovom sastanku još jednom izjasnilo da podržava pristupanje Srbije u EU.
„To nije nikakva nova vest, ali sada smo razgovarali o tome da se naš stav neće menjati ni ubuduće“, rekao je on.Ader je naglasio da je proširenje na Srbiju, kao i na druge zemlje regioan važno, jer bezbednost Evrope zavisi od stabilnosti na Balkanu.

Predsednik Poljske Andžej Duda takođe je istakao da su predstavnici članica Višegradske grupe na sastanku jasno preneli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će podržati Srbiju na putu ka EU.Duda je rekao da vrata EU treba da budu otvorena za zemlje koje nisu članice, ali da mora da bude jasnih kriterijuma, rokova i uslova, jer bez njih ne može da bude poverenja.“Taj proces je i inače težak. Naše zemlje imaju ta iskustva, mi smo ušli u EU pre 15 godina i znamo izazove sa kojima su suočene te zemlje i ta društva, koja moraju da prihvate. To je istakao i predsednik Srbije“, rekao je Duda.

On je rekao da su na sastanku jasno preneli predsedniku Vučiću da će ga podržati na putu u EU.

I predsednica Slovačke Zuzana Čaputova potvrdila je podršku svoje zemlje Srbiji na putu evrointegracija.Podsetila je na iskustva Slovačke, rekavši da je proces transformacije bio koristan a da je posle ispunjenja svih kriterijuma Slovačka danas visoko integrisana zemlja.
„I danas zahtevamo više integracije. Članstvo u EU nam donosi koristi, ljudi to cene, pokazuju naša ispitivanja. Imamo u Slovačkoj veliku podršku EU“, rekla je ona.

Vučić:  Samo recite,da znamo:možemo li u EU 2025. ili ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je  u Češkoj da bi EU trebalo da kaže Srbiji da li može da postane članica 2025. godine ukoliko ispuni sve uslove ili – ne.

„Ljudi, da znamo, kažite nam, možemo li mi da računamo da, ako ispunimo to što nam kažete, postanemo članica EU 2025. godine ili ne možemo. Tako ste nam rekli pre dve godine. Samo nam kažite, da znamo, da računamo kakva nam je budućnost, jer ne možete da pravite računice za godinu dana unapred, zemlje se vode na drugačiji način, morate da imate dugoročniji i ozbiljnije planove“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji nakon sastanka sa predstavnicima Višegradske grupe.

Odgovarajući na pitanje novinara iz Mađarske, šta mogu druge zemlje da učine kako bi se ubrzao proces pristupanja Srbije, koji, kako je naveo novinar, teče vrlo sporo, Vučić je rekao da je Srbiji potrebno da neko pred evropskim predstavnicima otvoreno govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu.

„Ako smem to da definišem u jednoj rečenici, a da se niko u Evropi ne naljuti, nama je potrebno da neko otvoreno pred svim evropskim predstavnicima govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu, a ne samo kad se međusobno sretnemo. Zato sam siguran, poznajući rukovodstvo Mađarske, da će oni to da rade, a zadovoljan sam što mi se čini da tome možemo da se nadamo i od Višegradske grupe“, rekao je Vučić.

Vučić kaže da to govori kao molbu i vapaj jednog naroda, koji traži pažnju, koji je završio važne ekonomske reforme, a treba još mnogo da uradi u oblasti vladavine prava.

„Samo molimo za podršku. Ne tražimo milostinju, tražimo poštovanje za Srbiju i umećemo to da uzvratimo“, rekao je Vučić i dodao da Srbija u EU ne bi bila najsiromašnija zemlja EU.

Primetio je i da bi Srbija bila na značajnije višem nivou da je dobila novac, kao neke druge države.

„Da smo dobili 10 miliajrdi evra ili više podrške, značajno bi bili na većem nivou. Mi ne tražimo milostinju, već samo poštovanje“, rekao je on.

Predsednik je rekao da Srbija sve zemlje Višegradske grupe doživljava kao iskrene prijatelje i zahvalio im što su želeli da ga saslušaju.

„Nadamo se mnogo tome, velikoj pomoći V4. Hvala što su hteli da nas saslušaju, umećemo to da cenimo, jer drugi nisu hteli ni da nas čuju“, zaključio je predsednik Vučić.

Vučić i Zeman o mogućnosti promene stava o Kosovu

Predsednik Aleksandar Vučić preneo je članovima Višegradske grupe da je kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana, ali, kako je istakao na pres konferenciji, ne može da se meša u unutrašnje stvari bilo koje zemlje, pa ni u odluku o eventualnoj promeni stava po pitanju statusa tzv. Kosova.

Predsednik Češke Miloš Zeman nadovezao se na te reči i dodao da će, kada je reč o njegovoj inicijativi da zvanični Prag poništi odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, pokušati da ubedi svoje kolege.

„Rekao sam da ću na prvom sastanku sa predstavnicima vlasti Češke koji se bave ustavnim pitanjima izneti predlog o povlačenju priznanja. Mi smo demokratska zemlja, mogu biti nadglasan, ali o poništavanju priznanja Kosova pokušaću da ubedim svoje kolege“, rekao je on.

„Voleo bih da i drugi imaju slično mišljenje“, dodao je on.

Vučić je istakao da je zahvalan Zemanu na podršsci po tom pitanju:

„Zahvalan sam predsedniku Češke Milošu Zemanu na stavovima po pitanju Kosova. Danas sam govorio o našoj politici prema Kosovu i o problemima sa kojima se suočavamo. Ponovio sam stav Srbije da je kompromisno rešenje jedini mogući put za budućnost celog Zapadnog Balkana i u EU, ali i za bolje odnose između ljudi koji žive na Zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić.

Related posts

Glišić tužio Trifunovića zbog uvrede

Zorana Stekovic

“Pančevački triatlon” u nedelju, zatvorene ulice

Nikoleta Dragaš

Cene školskog pribora u gradskim knjižarama raznolike

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija