27. jula 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Brindzove haluški zalivene češkim pivom

https://youtu.be/JYZkZX2toFU

Ambasade Republike Češke i Republike Slovačke su u  okviru festivala nacionalnih kuhinja FOOD PLANET 2019 u Novom Sadu zajedno organizovale Nacionalni dan, na kome su se učesnicima predstavile obe zemlje, i istovremeno im ponudile da probaju neke od tadicionalnih nacionalnih kulinarskih proizvoda.

23 septemba na Trgu Slobode u Novom Sadu u okviru  trećeg  festivala nacionalnih kuhinja  “Food planet ” predstavili su se Slovačka i Češka ambasada u Beogradu. Zajedničkim snagama uspešno su prezentovali tradicionalna jela, pića  i kulturu Slovačke i Češke Republike.

Na početku programa prisutne je pozdravio ambasador Češke  Tomaš Kuhta koji je naglasio  da je Češka Republika poznata  u svetu po izradi piva.

Michal Hrušik treći sekretar slovačke ambasade ne samo što je zasvirao gitaru i zapevao već je prisutnima predstavio tradicionalo jelo “brindzové halušky”

Za mnogobrojne posetioce osim primamljivih brindzovih halušaka i ukusnog češkog piva organizatori su pripremili i bogat kulturno umetnički program. Prvo su se predstavili zaposleni u slovačkoj ambasadi sa svojim orkestrom koji su odpevali nekoliko slovačkih i srpskih pesama.

Na novosadskom trgu zaigrali su i članovi plesnog i pevačkog društva iz Bele Crkve, gde i živi veliki broj Čeha u Srbiji.

Slovačku nacionalnu manjinu predstavili su članovi KUD “Šafarik” iz Novog Sada.

Kišno popodne uzdiglo je dobro raspoloženje posetioca na Trgu Slobode koji su došli da vide šta su to zaposleni u Češkoj i Slovačkoj ambasadi pripremili.

Related posts

COVID-19: U Srbiji ponovo raste broj obolelih, šestoro preminulo u poslednjih 24h

Katarina Popović

Paketi pomoći za najugroženije u Bavaništu

Mirjana Popović

PISA zadaci umesto kombinovanog testa od 2022. godine

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija