25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Alibunar: Venci palim borcima u Drugom svetskom ratu

Opština Alibunar obeležila je danas 3. oktobra  Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. U prisustvu građana, zvaničnika i gostiju, crkveno – gradski hor “Sveta tri jerarha” iz Alibunara otpevao  je državnu himnu i položeni su venci na spomen česmi u Alibunaru i na Spomeniku ruskim krasnoarmejcima i partizanima u Vladimirovcu.

U Vladimirovacu  je palo najviše boraca za oslobođenje. Tamo je u čast svih Srba, Rusa i Ukrajinaca, podignut spomenik u centru  parka. Vence su  položila delegacija Vojske Srbije, komanda Garnizona Zrenjanin,  predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić, Vojislav Diklić, član Optinskog veća Alibunara ispred Ambasade Rusije u Srbiji i Opštinsko udruženje penzionera.

Potom su u Alibunaru kod  spomen česme položeni venci palim borcima. U programu u Alibinaru učestvovali su i učenici škole “Bratstvo Jedinstvo”.

Područje Alibunara, bilo je  prva teritorija koje je oslobođeno od fašističkih snaga. Iz pravca Lokava , jedinice Crvene armije ušle su u Alibunar. U daljem napredovanju priključili su im se početkom oktobra 1944. godine, pripadnici Južnobanatskog partizanskog odreda sa dobrovoljcima. Najvećie borbe vodile su se ispred Vladimirovca.

 

 

 

Related posts

Brnabić: Srbija stigla do dva miliona vakcinacija

Ivana Bogdanovski

Vučić sa predstavnicima Atlantskog saveta: Jedinstveno tržište Zapadnog Balkana moglo bi da bude motor razvoja Evrope

Nikoleta Dragaš

Crveno-bele odbojkašice u 2. kolu Superlige u Lajkovcu

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija