23. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Alibunar: Venci palim borcima u Drugom svetskom ratu

Opština Alibunar obeležila je danas 3. oktobra  Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. U prisustvu građana, zvaničnika i gostiju, crkveno – gradski hor “Sveta tri jerarha” iz Alibunara otpevao  je državnu himnu i položeni su venci na spomen česmi u Alibunaru i na Spomeniku ruskim krasnoarmejcima i partizanima u Vladimirovcu.

U Vladimirovacu  je palo najviše boraca za oslobođenje. Tamo je u čast svih Srba, Rusa i Ukrajinaca, podignut spomenik u centru  parka. Vence su  položila delegacija Vojske Srbije, komanda Garnizona Zrenjanin,  predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić, Vojislav Diklić, član Optinskog veća Alibunara ispred Ambasade Rusije u Srbiji i Opštinsko udruženje penzionera.

Potom su u Alibunaru kod  spomen česme položeni venci palim borcima. U programu u Alibinaru učestvovali su i učenici škole “Bratstvo Jedinstvo”.

Područje Alibunara, bilo je  prva teritorija koje je oslobođeno od fašističkih snaga. Iz pravca Lokava , jedinice Crvene armije ušle su u Alibunar. U daljem napredovanju priključili su im se početkom oktobra 1944. godine, pripadnici Južnobanatskog partizanskog odreda sa dobrovoljcima. Najvećie borbe vodile su se ispred Vladimirovca.

 

 

 

Related posts

Korona u Srbiji do danas odnela više od 3.000 života, u protekla 24 sata preminulo 47 osoba

Vanja Vićentić

Isključenja s vodovodne mreže – 27. novembar

Nikoleta Dragaš

Uhapšen “Malčanski berberin”, Stefanović čestitao pripadnicima MUP

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija