1. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin Vesti

Svečanom liturgijom i fijakerijadom Gaj obeležio slavu

Uz svečanu liturgiju u crkvi i fijakerijadu, u Gaju je obeležena slava sveti Vaclav. To je jedan od najvećih praznika koji se obeležava u Češkoj, kao i u mestima koja naseljavaju Česi.

Povodom slave sveti Vaclav, 28. septembra održana je liturgija, organizovana fijakerijada  i nastup kulturnoumetničkih društava u Gaju. Proslavi su prisustvovali češki konzul, predstavnici lokalne samouprave i češke nacionalne manjine. Zdenko Jerović, predsednik Češke besede Gaj govorio nam je o običajima koji se neguju za vreme ovog praznika.

U Gaju živi stotinak Čeha. Oni svoju tradiciju na ovim prostorima čuvaju negujući jezik, običaje i organizuju različite manifestacije. Ove godine 37 učenika pohađa predmet češki jezik u Osnovnoj školi “Miša Stojković” u Gaju, istakao je Zdenko Jerović.

Organizator proslave bilo je Udruženje Čeha iz Gaja, a podržali su Ambasada Republike Češke, Opština Kovin i Nacionalni savet Češke Republike.

Related posts

Vučić: Vučević podnosi prijavu protiv mene za Jovanjicu, da se utvrdi istina

Aleksandra Miloševska

Kon: Kraj epidemije između 10. i 12. sedmice, ukidanje vanrednog stanja posle praznika

Jelena Belić

Orlić: Đilas brani sebe, a ne Mariniku Tepić

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija