25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije

“Banatski hleb” čuva staru recepturu

https://www.youtube.com/watch?v=Q4nEoa5ER3E

U Banatskom Novom Selu peti  put održana je manifestacija „Banatski hleb“. Manifestacija  koja podseća na ulogu i značaj  pravljenju hleba po tradicionalnim receptima sa područja Banata. Udruženje žena „Novoseljanke/Boboacele“ su organizatorke ove manifestacije. Na sedamnaest štandova predstavljene  su mirisne vekne razlih obllika  koje su pravljene po posebnim tradicionalnim recepturama. .

Udruženje žena  “Novoseljanke” organizujući manifestaciju “Banatski hleb”  žele da sačuvaju od zaborava banatski hleb koji se pravi po tradicionalnoj recepturi već vekovima. Cilj manifestacije je negovanje tradicije više naroda koji žive na prostoru Južnog Banata. Grad Pančevo svake godine podržava  manifestaciju, a gradonačelnik Saša Pavlov  istakao je da su ovakve manifestacije važne, jer se promovišu tradicija, kultura i običaj zajedničkog života ruminske i srpske zajednice.

Pored hleba štandovovi udruženja žena iz drugih naseljenih mesta bili su okićeni ručnim radovima i rukotvorimana koje su dobile od svojih predaka. Svaki štand je oslikao običaje iz mesta iz koga  žene  dolaze.

Pored takmičarskog dela za prisutne je upriličen i bogat kulturno-umetnički program.

Related posts

“Pančevke” pripremile preobraženske đakonije

Nikoleta Dragaš

Veliki broj džudista na turniru Akademije Jočić

Jasmina Petkovic

Ljiljana Habjanović Đurović u emisiji “Lice Nacije”

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija