27. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Vitman : Grad Pančevo i ova vlast ne tolerišu divlju gradnju, niti će !

Bahatim investitorima koji ne prezaju od divlje gradnje neće biti dopušteno da se ponašaju kao u vreme bivšeg režima do 2012.godine. Gradska menadžerka Maja Vitman poručila je da Pančevo ne toleriše divlju gradnju, dok je inspekcija podnela krivične prijave i izdala rešenje o rušenju pojedinih objekata koji se nelegalno grade.

Posle kontrole pančevačke inspekcije utvrđeno je da lokalni investitor Miroljub Prijović, gradi pomoćni objekat bez dozvole uz postojeći poslovni prostor koji se nalazi na parceli na Trgu Mučenika. Konstatovano je Prijović za navedene radove ne poseduje rešenje nadležnog Sekretarijata kojim se dozvoljava izvođenje trenutnih radova. Objekat je „izašao“ iz svojih gabarita, postavljeni su stubovi, nastrešnica i još jedan pomoćni objekat. Ukoliko investitor Prijović ne postupi po naređenju iz rešenja, objekat će biti srušen.

“Nalazimo se ispred objekta koji je tema nelegalne gradnje. Neki naši sugrađani nažalost misle da su jači od države i zakona i da svojim bahatim navikama mogu da se ponašaju kao pre. Zakon je precizno definisao procedure, kao i Zakon o legalizaciji koji je omogućio svima da sve ono što su radili u prethodnom periodu i legalizuju. Grad Pančevo u saradnji sa inspekcijom, Tužilaštvom, i ostalim sekretarijatima i institucijama, neće tolerisati divlju gradnju i podvlačim divlje gradnje neće biti dok ova vlast vrši funkciju” poručila je gradska menadžerka Maja Vitman.

Rešenje o uklanjanju Prijovićevog objekta, odnosno njegovog dela odnosi se i na delove objekta koji nisu opisani u rešenju o uklanjanju, a nastali su nakon sastavljanja zapisnika i čine jednu građevinsku celinu. Žalba izjavljena protiv ovog rešenja ne odlaže njegovo izvršenje, ali je dozvoljena da se podnese pokrajinskom sekretarijatu u roku od 15 dana od dana dostavljanja. Gradska inspekcija u toku svoje redovne, ali i vanredne kontrole utvrdila je da postoje osnovi za podnošenje krivičnih prijava protiv 7 investitora koji se sumnjiče za nelegalnu gradnju.

” Mi smo svojim delovanjem podneli 7 krivičnih prijava što za nelegalnu gradnju stambenih i poslovnih objekata. Pored redovne kontrole radimo i po prijavi rezultata i imamo ovakve slučajeve kakve imamo” izjavio je sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove Boban Đurđev.

„Divlja gradnja” predstavlja krivično delo.Izvršilac osnovnog oblika ovog krivičnog dela, za koje je predviđena kazna zatvora od tri meseca do tri godine i novčana kazna, može biti izvođač radova i odgovorno lice u pravnom licu koje je izvođač radova. Teži oblik ovog krivičnog dela postoji kada pomenuta lica, nakon donošenja rešenja o obustavi radova, nastave započetu gradnju, propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina i novčana kazna.

Related posts

Novo radno vreme JP „Pošta Srbije”

Jasmina Petkovic

Milici, Damiru i Tijani novcane nagrade za medalje u Tokiju

Ivana Bogdanovski

Otvorena fabrika “Experta piramida” u Sefkerinu

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija