25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Kultura Vesti

U Muzeju otvorena izložba o Jovanu Erdeljanoviću

U Narodnom muzeju u Pančevu , predstavljena je izložba Nikole Vlaića koja je   posvećena Jovanu Erdeljanoviću, prvom školovanom etnologu na Balkanu . Otvorena je od 19.septembra i  posetioci će moći da je pogledaju do 19. oktobra.

Izlozba  Nikole Vlaića , “Crtice iz života i dela Jovana Erdeljanovića” predstavljena pančevačkoj publici  povodom 145 godina od rođenja Erdeljanovića , u Narodnom muzeju u Pančevu. Posetioci će moći  u narednih  mesec dana, odnosno od 19. Septembra do 19.oktobra,  da  uzivaju u eksponatima .

      “Izložba je posvećena Jovanu Erdeljanoviću, prvom školovanom etnologu na Balkanu, koji je rođen u Pančevu. Čovek se bavio proučavanjem života naroda na celom Balkanu. Njegova najzanimljivija knjiga za nas jeste “Srbi u Banatu”, ona opisuje život Srba na ovoj teritoriji. Izložba se sastoji od više segmenata. Pozvao bih sve građane da je posete jer je veoma zanimljiva. Najviše muke smo imali sa velikim ormanom koji je pripadao Erdeljanoviću. Taj orman se nalazio u njegovom kabinetu na Filozofskom fakultetu, gde je on predavao. Cela ta organizacija oko prenošenja bila je veoma komplikovana. Sem ovoga želeo bih da najavim otvaranje još jedne izložbe, “Forenzika drevnosti”. To je izložba formirana povodom dvadesetogodišnjice novih istraživanja u  arheološkom nalazistu Vinča, kod Beograda” rekao je za RTVP , Miroslav Birclin direktor Narodnog  muzeja u Pančevu.

Od 25. Septembra biće otvorena još jedna  izložba “Forenzika Drevnosti”.  Ona obuhvata  i nova i stara otkrića na arheološkom  lokalitetu  Vinča. Biće otvorena za posetioce do 12. oktobra, kaže Miroslav Birclin, direktor Muzeja.

Related posts

Počinje isplata studentskih stipendija i kredita

Jasmina Petkovic

Za kulturna dobra table sa kodovima

Nikoleta Dragaš

Ministarka Vujović i Ben David potpisale sporazum iz oblasti ekologije

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija