21. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

Svečana akademija povodom 213 godina Padine

U svečanoj sali Mesne zajednice u Padini, u okviru manifestacije “Dani Padine” održana je svečana akademija povodom 213. godišnjice od osnivanja ovog naselja i dolaska Slovaka na prostore današnje Padine.

Istorija Slovaka na prostoru današnje Padine počela je da se piše 11. septembra 1806. godine, kada Slovaci iz tkz. “Gornje zemlje” dolaze na ove prostore i osnivaju novo naselje. Praćeni mnogim teškoćama, zabrinuti zbog nepravde, ipak su uspeli da se baziraju na svojim sažetim vrlinama, iskreno i korektno. Znali su da moraju da očuvaju socijalne standarde i tradiciju koju su sa sobom poneli, istakao je na svečanoj akademiji predsednik mesne zajednice u Padini Janko Kolarik.

Sveštenik slovačke evangeličke crkve u Padini Jan Cicka istako je da je današnje vreme veoma složeno i da su nastale okolnosti koje Padina nije do sada poznavala. Velika migracija zahvatila je i i ovo naselje. Ljudi koji danas ostaju u Padini smanjuju se brojčano i starostna doba se povećavaju. Ovakve okolnosti traže od stanovnika, koji su ostali u Padini, da svaki dan razmatraju veoma odgrovorno i da budu patriote – naveo je sveštenik .

U prikladan program svečane akademije uključila se i padinska  biblioteka, odlomke iz knige “Prve ulice” autora Pavela Povolneho Juhasa predstavili su Anička Strehovska i Janko Hološ. U muzičkim tačkama nastupili su Juraj Lavroš, koji je svirao na slovačkom instrumentu koji sam izrađuje, fujari, dok je Vlastimir Povolni zapevao slovačke narodne pesme uz pratnju harmonikaša Daniela Cickua. Publika je uživala u stihovima i muzici te septembarske večeri.

Related posts

Vulin čestitao Dan vojske Srbije

Jelena Obradović

Volonterski centar u Beloj Crkvi za starije od 65 godina

Mica Milakov

Predsednik Vučić: Prvi put imamo manje od 10 odsto nezaposlenih u Srbiji

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija