26. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Bolnica i Dom zdravlja u akciji preventivnih pregleda

Pančevačka Bolnica i Dom zdravlja pridružili su se akciji preventivnih pregleda koji se ove nedelje sproveli u celog Srbiji. Naši sugrađani mogli su da izmere nivo šećera u krvi, pritisak, urade EKG, ali i tumor markere na rak debelog creva i pregled uha, grla i nosa.Ova akcija sprovedena je u gradu, ali i meštani pančevačkih sela mogli su da urade EKG, izmere pritisak i nivo šećera u krvi u svojim ambulantama.

Preventivni pregledi znak su za mnoge Pančevce da treba prekontrolisati svoje zdravlje, jer, kako i sami kažu, retko se sete da to urade jednom ili dva puta godišnje. Obično, prođe mnogo više vremena kada odu na neku kontrolu.

U pančevaskoj Bolnici naši sugrađani merili su nivo šećera u krvi, krvni pritisak, radili EKG, ali su dobili i savete interniste. Rađen je tumor marker na rak debelog creva, ali i ultrazvuk abdomena. Prema rečima dr Slobodana Ovuke, direktora Bolnice u Pančevu, nije zanemarljiv ni broj ljudi kod kojih se pronađu patološke vrednosti.

U ORL ambulanti rađen je klasičan pregled uha, grla i nosa. Do sada su se i ovi pregledi pokazali kao važan deo preventive, dodao je dr Ovuka.

U ambulanti Centar 2 svi Pančevci koji su želeli da izmere nivo šećera u krvi, pritisak ili urade EKG, mogli su to da učine od 8 do 16 sati. Odmah pored ove zdravstvene stanice lekari pančevačkog Doma zdravlja u kabinetu za ultrazvuču dijagnostiku, snimali su abdomen. Pančevo je jedan od 216 gradova u Srbiji koji se priključio ovoj akciji Ministarstva zdravlja.

Osim akcija koje organizuje Ministarstvo zdravlja i lokalna samouprava barem dva puta mesečno organizuje preventivne preglede. Na svakom od njih naši sugrađani mogu da urade drugačije analize, a takođe pregledi se organizuju i po selima na teritoriji našeg grada.

Related posts

Prikazane fotografije zločina, Vučić kriminalcima: Gotovi ste!

Ivana Bogdanovski

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije neguju sećanja i čuvaju od zaborava

Katarina Popović

Izložba renomiranih autora iz zbirke Galerije savremene umetnosti u Pančevu

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija