18. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

SPEKTAKL U VRŠCU : Svečano otvoren 62 “Grožđebal”

Tradicionala manifestacija “Dani berbe grožđa”, poznatija kao “Grožđebal”, 62. po redu, otvorena je  u petak 20. septembra uz vatromet i koncert jedne od najvećih zvezda na našim prostorima, Svetlane Cece Ražnatović. Manifestacija će trajati do nedelje, 22. septembra, a organizatori su Grad Vršac i Turistička organizacija Vršac.

Tradicionalna manifestacija “Grožđebal” svečano je otvorena u petak 20.septembra na Trgu Svetog Teodora u Vršcu. Manifestacija u čast grožđa, vina i vinograda, koja se u Vršcu proslavlja duže od pola veka, „Dani berbe grožđa“ održana je 62. put   Otvaranju je prisustvovao ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Zoran Đorđević. Pre početka same manifestacije ministar Đorđević obišao je vinsku ulicu gde je razgovarao sa proizvođačima vina. Posle obilaska ministar Đorđević i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović i svečano su otvorili 62. Grožđebal.

Gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović, istakla je da je ova manifestacija posebno značajna za lokalna udruženja vinara i vinogradara, na kojoj će promovisati svoje proizvode.

Ovu manifestaciju, koja je u poslednjih nekoliko godina podignuta na visok nivo, posećuju mnogobrojni gosti iz zemlje i inostranstva. To je veoma značajno za razvoj turizma u Vršcu i uopšte, u Južnom Banatu. Koliko je na značaju dobio “Grožebal” govori činjenica da je prošle godine ovu manifestaciju obišla premijerka Ana Brnabić, sada ministar Đorđević, Na svečanom otvaranju, gradonačelnica Dragana Mitrović je predala ključ grada “Vinku Loziću”, zaštitnoj ličnosti manifestacije, koji će tri dana biti komandant parade. Ove godine je u ulozi “Vinka Lozića” glumac Ivan Bekjarev. Vinko Lozić je zaštitna ličnost „Berbe“, čuveni lik koga je stvorio Vrščanin, veliki pisac Sterija. Kako je ostalo zapisano, “Vinko Lozić, drevni banatski boem, od oca Jovana Sterije Popovića i majke vinogradarske vile, rođen je 1830. godine u Vršcu. Vinko Lozic živi i danas.

 

Related posts

Orlovi” u nadoknadi ostali bez pobede protiv Ukrajine!

Zorana Stekovic

Bogata trpeza za Badnje veče

Nikoleta Dragaš

Nagrade za uspešne privrednike

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija