2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Izložba “Crtice iz života i dela Jovana Erdeljanovića” Nikole Vlajića u Narodnom muzeju

Povodom 145 godina od rođenja, odnosno 75 godina od smrti našeg znamenitog sugrađanina, rođenog Pančevca, etnologa Jovana Erdeljanovića, otvorena je izložba pod nazivom „Crtice iz života i dela Jovana Erdeljanovića“ u Narodnom muzeju u Pančevu. Autor izložbe je etnolog pančevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Nikola Vlajić. Izložba će trajati do 19. oktobra.

Jovan Erdeljanović, rođen u Pančevu 1874. godine, bio je prvi doktor etnologije na Balkanu. Bavio se istraživanjem života marginalizovanih balkanskih naroda i njihovim nasleđem, koje je do tada u Evropi bilo malo poznato. Kao rezultat Erdeljanovićevog dugogodišnjeg naučnoistraživačkog rada nastala su dela poput „Kuči pleme u Crnoj Gori“, „Stara Crna Gora“, „O Bunjevcima“, „Građa o Šumadincima“ i druga dela. I naš etnolog Nikola Vlajić će imati izložbu o ovom poznatom Pančevcu u Narodnom muzeju Pančevo, a i sam se prisetio svega onoga što je Erdeljanović radio za života i čime nas je zadužio.

Nikola Vlajić smatra da malo Pančevaca zna ko je bio Jovan Erdeljanoviću. To je bio glavni razlog zbog kojeg je upriličio izložbu.  Posetioci će moći da vide pojedinosti iz života Jovana Erdeljanovića, koje je autor napravio kombinujući delo sa određenim predmetima u vezi sa njim.

Ova izložba je ujedno i poslednja izložba Nikole Vlajića, jednog od najznačajnijih čuvalaca naše kulturne baštine.

Izložba je realizovana zahvaljujući Filozofskom fakultetu u Beogradu, Arhivu i Biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti, Biblioteci Matice Srpske u Novom Sadu, Gradskom muzeju u Vršcu, KUD „Stanko Paunović“ NIS-RNP Pančevo, Gradskoj biblioteci Pančevo, Istorijskom arhivu Pančevo i Narodnom muzeju Pančevo. Svi posetioci će moći da vide eksponate do 19. oktobra u pančevačkom Muzeju.

Related posts

Bokseri Zvezde za titulu, Sombor za majstoricu

Nikoleta Dragaš

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine zahvalan predsedniku Vučiću na nikad većoj podršci

Ivana Bogdanovski

Vršac u bojama nacionalne zastave

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija