5. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija

Vučić sutra na obeležavanju Operacije Halijard

Predsednik Vučić prisustvovaće sutra u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac, obeležavanju 75. godišnjice Operacije Halijard.

Manifestacija povodom godišnjice počinje u 10:00 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Obeležavanje Operacije Halijard organizuju Ambasada SAD i Fondacija Halijard, a na godišnjici će učestvovati američki ambasador Kajl Skat zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u toj operaciji spasavanja.

Predviđeno je da odavanje pošte počne polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi „Ivo Andrić“ u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi, saopštila je ranije američka ambasada.

Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spašavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje, podsetila je amabasada.

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice.

Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ sinoć je otvorena i izložba „75. godišnjica spasilačke Misije Halijard“, a ambasador SAD Kajl Skot rekao je da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Skot, koji je otvorio izložbu, rekao je da je Misija „Halijard“ bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

„Bili smo saveznici, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja“, rekao je Skot, koji je otvorio izložbu i koji je govorio o misiji u kojoj su savezničke vazdušne snage krenule u napad na nacističke položaje u Rumuniji.

Ambasador SAD je rekao da je 500 američkih pilota spaseno zahvaljujući hrabrosti i prijateljstvu srpskog naroda.“I ova izložba priča nam tu priču i daje nam delić uvida u istoriju“, kaže Skot i navodi da se nada da će mnogi prisutni na izložbi u nedelju biti i na obeležavanju 75 godina Misije „Halijard“ u Pranjanima.

Naglasio je da će u Pranjanima, gde je lokalno stanovništvo pre 75 godina štitilo i brinulo se o američkim pilotima, biti obeležena godišnjica Misije „Halijard“ za koju je naveo da je doprinela izgradnji mostova prijateljstva između Srbije i SAD.

Related posts

PS: Ako je Borko, odnosno Borislav Stefanović promenio svoje ime, ne znači da su građani Srbije zaboravili njegov lopovluk

Mirjana Popović

Srbija i večeras poručila glasno NE tajkunima i Đilasu

Jelena Belić

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija