27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

VUČIĆ U POSETI DRVARU: Moramo da budemo jedinstveni!

Predsednik Vučić stigao je danas posle podne u Drvar povodom obeležavanja “Dana sećanja”, pomena na stradale Srbe u 20. veku. Tom prilikom obišao je dečji vrtić “Majka hrabrost” gde je poručio da je za ovu opštinu prebačeno dva miliona maraka, čime će se pomoći porodiljama, majkama sa troje i više dece, kao i izmiriti dugovanja opštine i pomoći u najvažnijim projektima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetili su danas dečji vrtić “Majka hrabrost” u Drvaru.  

Dodik je ovim putem poručio da Republika Srpska i Republika Srbija rade zajedno i da će dati sve od sebe da obnove Drvar.

Predsednik Srbije dočekan je gromoglasnim aplauzom, nakon čega je poručio da niko od srpskih knezova, kraljeva, predsednika i premijera nikada nije došao u Drvar.

Srećan sam što možemo malo da pomognemo. Prebacili smo milion evra za Drvar, a pre svega 150.000 maraka za ostala davanja porodiljama, majkama sa troje i više dece i izmirenje dugovanja opštine – rekao je Vučić, dok će ostalo ići za najvažnije projekte.

Kako kaže, ovo nije kraj pomoći i daće, kako kaže, koliko god je potrebno da se Drvar što više i brže razvije.

Daćemo subvencije za sve one koji žele da ulažu ovde. Svako ko želi da ulaže ovde imaće jaku podršku Srbije – rekao je predsednik Vučić. Poručuje da milion evra nije mali novac za ovu opštinu, a da će se davati i više. Kaže da vrtić “Majka hrabrost” mora biti još lepši i da je neophodno obnoviti parkove i zgrade koji su porušeni još za vreme “Oluje”. 

– Želim vam da dugo i dobro živite, želim vam što više dece, a Srbija će biti uz vas mnogo više nego ranije – rekao je Vučić.

Na kraju će nas da naprave da smo bili fašisti u Drugom svetskom ratu, da smo bili loša strana u Prvom svetskom ratu, iako smo strana pobednica, strana koja je trpela agresiju i koja je jedna od najstradalnijih zemalja i naroda, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u DRvaru.

On je ranije danas posetio, sa sinom, kuću Gavrila Principa u selu Obljaj, u opštini Bosansko Grahovo, a u izjavi Pink teleiziji se osvrnuo na sve češće poruke i pokušaje revizije istorije, odnosno uloge Srbije i srpskog naroda u dva svetska rata, u kojima je naša zemlja i naš narod bio na strani slobode, odnosno pobednika.

Princip je, podsetio je, bio mlad čovek koji je život posvetio borbi za slobodu, a da li je to Srbiji donelo veliku sreću ili nesreću, kaže Vučić – drugo je pitanje.

Princip je junak. Nije to radio zbog materijalne koristi ili zbog bilo čega što bi danas nekome moglo da bude motiv, već iz čvrste vere u slobodnu državu – rekao je Vučić posle obilaska Principove kuće.

Dodao je da je Princip čovek kojem je sa ponosom podigao spomenik u Beogradu, u kojem ga, podseća, nije bilo dok on nije postao premijer.

Srbija je, ističe, spremna da uloži dodatni novac i u Bosansko Grahovo, u obnovu Principove kuće.

U priči oko promene i revizije istorije… Na kraju će nas da naprave da smo bili fašisti u Drugom svetskom ratu, da smo bili loša strana u Prvom svetskom ratu, iako smo strana pobednica, strana koja je trpela agresiju i koja je jedna od najstradalnijih zemalja i naroda – naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da je naše da radimo svoj posao i zajedno sa Republikom Srpskom i srpskim narodom u čitavoj BiH radimo na očuvanju nacionalnog identiteta, jezika i pisma.

I zato sam srećan što sam danas ovde”, rekao je Vučić i dodao da je Srbija Drvaru prebacila milion evra – od čega 75.000 direktno opštini, a 925.000 Vladi RS.

Kako je precizirao, sredstva su tražena i namenjena za projekte izgradnje vodovoda, puteva, škola, vrtića, domova zdravlja…

Vučić je primetio da se u tom kraju BiH od 1945. godine, kada je pobedila revolucija, gledalo da se, ako je moguće, ne uloži ništa, odnosno tamo gde su Srbi činili većinsko stanovništvo, sa obe strane granice između BiH i Hrvatske – nije se ulagalo, te da Tito, kog je narod tog kraja spasao, namerno nije želeo da se tamo ulaže.

Srbija nije mogla, jer nije imala novca. Danas ima nešto više i pomaže. Srećan sam i ponosan, jer sam siguran da se to neće lako ponoviti u budućnosti – ja sam predsednik države ili vlade koji je makar nešto u svakoj opštini RS i u sve četiri srpske opštine u FBIH nešto izgradio i uradio – zaključio je Vučić.

Srbi neće dozvoliti izvrtanje istorije. Nikome loše nismo učinili i pustite nas da volimo svoj narod!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je večeras u Drvaru gde je prisustvovao centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995. godine pod nazivom “Krajino moja”.

Akademija je počela na platou ispred Radničkog doma intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije pozdravio je dolazak srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Drvar.

– Vaš dolazak ovde je potvrda da nikada nećemo biti ostavljeni. To što ostajemo ovde je najveći poraz onih koji su nas hteli proterati, a da bismo ostali i opstali potrebna nam je vaša pomoć – dodao je episkop Sergije.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poručila je da je ova opština srpsko svetlo u Federaciji BiH.

– Hvala što se večeras sa nama da se zajedno setimo i obeležimo stradanje Srba u zapadnokrajiškom opštinama. Trinaesti septembar je jedan od najtužnijih dana u istoriji Drvara. To je dan kada smo morali napustiti svoja ognjišta. Utočište smo našli u Srbiji i u Srpskoj i na tome ćemo vam uvek biti zahvalni – rekla je Runićeva dodavši da je sada život Srba u Drvari i FBiH neprestana borba.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je potom poručio da je Vučić prvi predsednik Srbije koji je posetio Drvar, ističući da je važna pomoć koju je ova opština dobila od Srbije. Kaže da nije reč o malom novcu i da su se u Drvaru okupili kako bi poručili da su uz narod.

– Srpski narod je narod slobode, stradalnički narod koji je svoju slobodu dobijao uz velike žrtve, ali koji nije bio sebičan, dajući slobodu i drugima – kaže Dodik. Dodaje da se srpskom narodu uvek nametala krivica.

– Ovaj narod je časan i pošten i mora ići uzdignute glave – kaže Dodik, dodajući da RS i Srbija stoje iza Drvara, Glamoca, Petrovca i Grahova.

Okupljenima se potom obratio predsednik Srbije.

– Slušajući vladiku, Dodika i Runićevu pomislio sam koliko sam srećan što sam ovde, što predstavljam celu Srbiju ovde, u Drvaru, a znam koliko volite Srbiju. Znam koliko vaša srca kucaju za Srbiju, a naša srca kucaju za sva mesta gde Srbi žive – kaže Vučić.

Poručuje da mnogi decenijama pokušavaju da umanje srpske žrtve i da nas proglase krivcima i agresorima. S druge strane, oni koji su stvarali nacističke države postali su oslobodioci.

– I vidim kako svi beže, i neće da govore o tome. Ne dam da izvrću istoriju i proglašavaju nas krivima za nešto za šta nismo krivi – kaže predsednik.

Dodaje da je 1995. godini prethodio sukob unatar Srbije, čime je plaćena najveća cena: Srbi su proterani iz opštine iz koje su vekovima živeli. Kaže da je to bila lekcija koja ne sme da se prećutkuje kako bismo se u budućnosti ponašali odgovorno.

Sećanjem na pale pripadnike našeg naroda, kako kaže, borimo se za naše živote i živote budućih generacija.

– Ali prvo sagledajmo svoje greške! – rekao je Vučić.

Ističe da je Drvaru danas uplaćeno milion evra, a biće uplaćeno i za našu crkvu, kako bi se na Petrovačkoj cesti izgradio krst i kapela.

– Tu gde su Srbi najviše stradali, tu ćemo da izgradimo krst i kapelu – kaže predsednik. Dodaje da ovakav novac ranije nije mogao da bude izdvojen i da ne bi ni došao da nije imao šta da ponudi narodu.

Kaže da od njih ne traži ništa, već će dolaziti samo da “donosi i ostavlja”.

– U najkraćem mogućem roku, do Nove godine, otvorićemo fabriku u Drvaru koja će zaposliti sto ljudi. Bez novih radnih mesta nema života – rekao je predsednik.

Predsednik je potom poručio da Drvar voli Beograd i da Beograd voli Drvar isto toliko. Kaže da imamo pravo da se ponosimo time što pripadamo srpskom rodu, te da nije uputio nijednu lošu reč.

– Kome može da smeta fabrika? Nova radna mesta? Više ljudi? Nikome. Ali moramo biti svesni da samo upornim radom možemo opstati – kaže Vučić i dodaje.

– Živeo naš narod ovde i svuda u svetu! Uvek će imati podršku svoje Srbije, a ja se ne plašim zbog večerašnjih reči i slobodarskog duha koji smo uvek imali – rekao je predsednik. Dodaje da zna da će biti potrebno još novca i poručuje da će, kad god je neophodno, Srbija biti rada da pomogne.

Dodaje i da nijednu grču reč nije rekao ni za jednog političara iz RS, te da je dogovor da Srpska nikada ne ide protiv Srbije i obrnuto.

– Ponosan sam što zajedno sa RS nemamo problem sa tim što bi neko da nam menja istoriju, što neki neće da odaju počast našem stradalnom narodu. Dogovorili smo se o izgradnji velikog memorijalnog centra kako bismo našu decu učili o Jasenovcu, jer on nikada ne sme da se ponovi – kaže predsednik i dodaje:

– Nikada nikome zlo nismo učinili i nemojte da nam branite da volimo svoj narod, svoje gradove i svoja sela. Srbija je pomogla danas i nastaviće da pomaže još više, Hoću da vas, kao i danas, vidim nasmejane i da sa radošću i ponosom gledate u budućnost – rekao je predsednik, dodajući da je ponosan što je prvi srpski predsednik koji je došao u Drvar, najavljujući novi dolazak nakon što se potroši novac koji je uplaćen ovoj opštini.

Izvor: informer.rs, pink.rs

Related posts

Vučić u ponedeljak sa Hanom u Beogradu

Zorana Stekovic

TENT osvojio Memorijal Šakota

Zorana Stekovic

Zelenovićevi ljudi nastavljaju sa bahatošću: Radniku uručen otkaz zbog političkog opredeljenja!

Aleksandra Miloševska

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija