21. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Najvažnije Vesti

“Dani polja” okupili veliki broj poljoprivrednika

Organizator i ovih „Dana polja“ je Institut „Tamiš“, a događaj je okupio poljoprivrednike koji su želeli da čuju iskustva drugih po pitanju godine koja je za nama. Prema rečima stručnjaka godina je bila kišovita i vetrovita, pa je to uticalo na rod.

I ovi Dani polja okupili su mnoge poljoprivrednike, ali i goste, koji sarađuju sa Institutom „Tamiš“, organizatorom ovog događaja. Ovogodišnja iskustva poljoprivrednika su različita, ali su svi saglasni da je godina bila kišovita i da se protiv toga nije moglo ništa.

Manifestaciju je, kako red nalaže otvorila direktorka Instituta „Tamiš“, Zorica Repac. Ona je naglasila da je svaka godina izazov za sebe, najpre zbog klimatskih promena, te da su ovakva okupljanja neminovna i neophodna.

Dani polja, koje tradicionalno organizuje Institut „Tamiš“ prilika su da se poljoprivrednici upoznaju sa onim kakva je godina bila za proizvođače. Prema rečima Bogdana Garalejića, ova godina bila je karakteristična po velikoj količini padavina i jakim vetrovima. U maju, kada je najviše palo kiše, bilo je 153 litre po metru kvadratnom. Garalejić je napomenuo da je bilo i pozitivnih karakteristika useva, a sve moglo je da se vidi na oglednom polju.

U toku zimskih predavanja poljoprivredni proizvođači moći će da dobiju informaciju o tome šta će moći da kupe i seju na svojim njivama u proleće. Lični kontakt proizvođača, razmena iskustva, koja su i glavni cilj ovakvih okupljanja itekako su bitni, na kraju je dodao  Garelajić.

Related posts

U Srbiji 989 novih slučajeva korona virusa

Ivana Bogdanovski

Predsednik Vučić: Ponosan sam na Srbiju danas koja brine o svom narodu

Ivana Bogdanovski

Beograd domaćin Svetskog prvenstva u boksu 2021. godine

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija