4. avgusta 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Vučić sa predstavnicima Svetskog jevrejskog kongresa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predstavnike Svetskog jevrejskog kongresa – vršioca dužnosti generalnog direktora Marama Šterna i Ernesta Hercoga.

 

Predsednik Vučić je istakao značaj rada Svetskog jevrejskog kongresa, koji se, kao međunarodna federacija jevrejskih zajednica i organizacija, bori za prava Jevreja širom sveta. On je rekao da Srbija uvažava jevrejsku zajednicu i poštuje njihova prava, jer su Srbi i Jevreji kroz istoriju delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata. Predsednik Vučić je podsetio na to da je Srbija prva zemlja u regionu i šire, koja je donela poseban Zakon o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih zakonskih naslednika.

 

Vršilac dužnosti generalnog direktora Svetskog jevrejskog kongresa Štern je rekao da je donošenje tog zakona veliki korak i da, tim povodom, ističu Srbiju kao primer za ceo svet. On je naglasio da veoma cene i podržavaju predsednika Vučića i srpske vlasti zbog svega što je urađeno za položaj Jevreja, kao i zbog dobrih odnosa Srbije sa Izraelom.

 

Dvojica sagovornika su se saglasili da u Srbiji nema antisemitizma, a predsednik Vučić je dodao da Srbija osuđuje svaki oblik antisemitizma. On je, takođe, istakao da Srbija ima prijateljske odnose i sadržajnu saradnju sa Izraelom, koji su potvrđeni i tokom prošlogodišnje posete predsednika Rivlina.

 

U razgovoru je naglašena važnost dostojnog obeležavanja mesta stradanja velikog broja žrtava na mestu nekadašnjeg logora na Starom sajmištu podizanjem istoimenog Memorijalnog centra. Predsednik Vučić je izrazio nezadovoljstvo sporom realizacijom tog projekta, kao i očekivanje da će biti ispravljene greške koje su počinili predstavnici Srbije, te da će projekat Memorijalnog centra biti brže završen.

 

Vršilac dužnosti generalnog direktora Štern pozvao je predsednika Vučića da u januaru, osim obeležavanju Dana sećanja na Holokaust u Jad Vašemu, prisustvuje i ceremoniji u Aušvicu, kojim će biti obeležena 75-godišnjica oslobađanja tog logora.

 

Sastanku su prisustvovali i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot i Države Izrael Alona Fišer Kam.

 

Related posts

Saveti nutricioniste za zimske dane

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić iz Podgorice: Srbija hoće najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, ali nikome nećemo da se izvinjavamo što brže napredujemo

Jasmina Petkovic

Grenel Prištini: Odmah ukinite takse

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija