22. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Vesti

Obeležena Velika Gospojina – slava Grada Pančeva

 

Ove godine, prvi put, praznik Uspenja Presvete Bogorodice ili Velika Gospojina, koja se slavi 28. avgusta, obeležena je kao slava grada Pančeva. Kum slave bio je gradonačelnik Saša Pavlov, koji je “kumstvo” slave za sledeću godinu predao svom zameniku Predragu Živkoviću.

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u prepodnevnim satima, odnosno 9 i 30 sati održana je Sveta Liturgija, a od 11 sati i Litija centralnim gradskim ulicama do zgrade Gradske uprave. Trasa Litije išla je kroz je Ulicu Braće Jovanović – Karađorđevu – Vojvode Radomira Putnika kroz Sokače do Gradske uprave. Dolaskom u Gradsku upravu obavljeno je rezanje slavskog kolača u holu zgrade.

Predlog da se Velika Gospojina obeležava kao slava Grada Gradsko veće usvojilo je početkom juna ove godine, a 28. avgust slava je i Crkve sa dva tornja, koja nosi naziv po ovom prazniku. U okviru svečanosti kojima se obeležava Velika Gospojina održavaju se i Pančevački dani duhovne muzike. Sledeće godine kum slave biće zamenik gradonačelnika Predrag Živković.

 

Related posts

UŽAS : Jedno lice izgubilo život u požaru u Karadjordjevoj

Mica Milakov

EKSKLUZIVNI INTERVJU PREDSEDNIKA SRBIJE: Nećemo dozvoliti da lažu i obmanjuju javnost! ROSU NE MOŽE NA SEVER KOSOVA I METOHIJE BEZ DOZVOLE SRPSKE ZAJEDNICE!

Mica Milakov

Izgoreo Dom kulture u Padini

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija