5. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić se sastao sa Harčenkom i Mekalisterom

VUČIĆ I BOCAN-HARČENKO: Srpsko-ruski odnosi napreduju u skladu s obostranom željom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko razgovarali su danas o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu i saglasili se da srpsko-ruski odnosi napreduju u skladu s obostranom željom, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Vučić i Bocan-Harčenko su se saglasili da će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, koje se očekuje 25. oktobra, dati novi kvalitet budućoj saradnji, jer omogućava slobodno kretanje robe, usluga i radne snage i pristup Srbije tržištu od oko 180 miliona potrošača, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Vučić je na sastanku rekao da se zalaže za stvarni kompromis u rešavanju pitanja Kosova, ali da ne očekuje skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i situaciju na kosovskoj političkoj sceni.

Bocan-Harčenko je kazao da je kosovsko pitanje od velike važnosti za stabilnost regiona i da je Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN spremna da doprinese rešenju u okviru međunarodnog prava, dodaje se u saopštenju.

VUČIĆ SA MEKALISTEROM: Srbija će da nastavi sa reformom u skladu  sa ocenama i preporukama institucija EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sastanku sa zvaničnikom EP Dejvidom Mekalisterom da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, a kada je reč o predstojećim izborima da je Beograd spreman za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

Vučić i Mekalister, predsedavajući Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, razgovarali su o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformskim procesima u Srbiji. Predsednik Vučić čestitao je Mekalisteru ponovni izbor za poslanika Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Komitetom za spoljne poslove.

Tokom susreta dvojica sagovornika su konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Tokom susreta dvojica sagovornika su konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

On je rekao da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije. Predsednik Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima. Mekalister je pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona.

Tim povodom, predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

– Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja – dodao je predsednik Vučić.

Mekalister je pozdravio i nove infrastrukturne projekte istakavši da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak zemlje.

Izvori: kurir.rs, pink.rs

Related posts

Brnabićeva sa Čen Bo: Srbija šalje pomoć Kini

Nikoleta Dragaš

Vučić na otvaranju galerije

Branislava Grčić

Stoiljković: Planirano 250.000 doza Torlakove vakcine

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija