23. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić se sastao sa Harčenkom i Mekalisterom

VUČIĆ I BOCAN-HARČENKO: Srpsko-ruski odnosi napreduju u skladu s obostranom željom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko razgovarali su danas o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu i saglasili se da srpsko-ruski odnosi napreduju u skladu s obostranom željom, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Vučić i Bocan-Harčenko su se saglasili da će potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, koje se očekuje 25. oktobra, dati novi kvalitet budućoj saradnji, jer omogućava slobodno kretanje robe, usluga i radne snage i pristup Srbije tržištu od oko 180 miliona potrošača, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Vučić je na sastanku rekao da se zalaže za stvarni kompromis u rešavanju pitanja Kosova, ali da ne očekuje skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i situaciju na kosovskoj političkoj sceni.

Bocan-Harčenko je kazao da je kosovsko pitanje od velike važnosti za stabilnost regiona i da je Rusija kao stalna članica Saveta bezbednosti UN spremna da doprinese rešenju u okviru međunarodnog prava, dodaje se u saopštenju.

VUČIĆ SA MEKALISTEROM: Srbija će da nastavi sa reformom u skladu  sa ocenama i preporukama institucija EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na sastanku sa zvaničnikom EP Dejvidom Mekalisterom da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, a kada je reč o predstojećim izborima da je Beograd spreman za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

Vučić i Mekalister, predsedavajući Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta, razgovarali su o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformskim procesima u Srbiji. Predsednik Vučić čestitao je Mekalisteru ponovni izbor za poslanika Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Komitetom za spoljne poslove.

Tokom susreta dvojica sagovornika su konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Tokom susreta dvojica sagovornika su konstatovali da Srbija sporovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava.

On je rekao da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije. Predsednik Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima. Mekalister je pozitivno ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona.

Tim povodom, predsednik Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

– Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja – dodao je predsednik Vučić.

Mekalister je pozdravio i nove infrastrukturne projekte istakavši da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak zemlje.

Izvori: kurir.rs, pink.rs

Related posts

SNS PANČEVO : Odbornici sprečili nasilje, ispunili smo zadatak! Vratićemo se ako treba….

Jasmina Petkovic

Ministar finansija Siniša Mali: Vlada u četvrtak o izmenama Zakona o eksproprijaciji

Katarina Popović

U Srbiji još 1.960 novih slučajeva zaraze korona virusom

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija