20. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Ambrozija – najzastupljeniji alergen u avgustu

Alergije su bolest savremenog doba i pogađaju sve starosne grupe. U Srbiji, broj osetljivih na različite alergene, naročito na ambroziju, je u porastu. Treba razlikovati prehladu od alergije, jer su simptomi slični.

Na pojavu alergije, u velikoj meri, utiče nasledni faktor. Često, osoba u neko doba života postane alergična, a faktori koji utiču na to su: virusne infekcije, aerozagađenja i duvanski dim. Pad imunog sistema “glavni je krivac” alergijskih oboljenja.

U ovo doba godine najzastupljeniji alergeni su poleni trava i korova, odnosno abrozija. Ona je jednogodišnja korovska biljka koja može da proizvede do milijardu čestica polena. Sredinom avgusta je u svom punom cvatu, kada je broj alergijskih reakcija povećan. Iako su alergeni oko nas, zaštita je moguća. Doktorka Slavica Đurica, alergolog, istakla je da je prevencija najbitnija.

Postoji ukrštena reakcija između ambrozije, polena korova i nekih namirnica. Zbog toga bi alergični na ambroziju trebalo da vode računa prilikom konzumiranja tih namirnica. Nabroj ih u offu. Ambrozija je otporna biljka, počinje da raste u aprilu, cveta od kraja jula, a ponekad je čak ima do prvih mrazeva. Zadaje velike tegobe onima koji su osetljivi na njen polen, zbog toga ne smemo zanemariti simptome alergije i moramo se javiti lekaru čim se pojave.

Related posts

Milica i Saška na pobedničkom postolju

Mica Milakov

CECA ODRŽALA KONCERT U SEVERNOJ MITROVICI I PORUČILA: Uvek sam tu za vas!

Nikoleta Dragaš

Brnabić: Nažalost, danas će biti više od 2.000 novozaraženih

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija