12. juna 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Oprezno na suncu

U ambulantu  Plastično-rekonstruktivne hirurgije Opšte bolnice najčešće dolaze pacijenti sa opekotinama ili  karcinomom kože.Kažu da koža pamti kolko se izlažemo suncu i da se posle više godina može javiti  karcinom kože. Na koji način treba da štitimo kožu i kako da se ponašamo kada je  indeks UV zračenja visok za TV Pančevo objašnjava specijalista platične hirurgije doktorka Marijana Bandić Lazarov.

Svi znamo da je preterano izlaganje suncu kada  je visoko UV zračenje  štetno, ali zaboravljamo da naša koža pamti i po desetak godina  kako se ponašamo ‚ da li se preterano sunčamo i izgorimo. Naravno da nam je sunce svima značajno i treba u njemu uživati, ali je važno da se ponašamo odgovorno i znati na koji način  da zaštitimo kožu.

Svi su čuli za UV zračenje i UV indeks koji se prikazuje u svim vremenskim prognozama, važno je znati šta nam znači zaj UV faktor i kao se od njega čuvati kada je on visok.Naprimer UV indeks može biti nizak to je 1 do 2 ili 3do 4 to je srednji  6i 7 je visok i to je najčešće sada kod nas8i9 izuzetno visok a 10-11 ekstremno.Šta nam to znači narednih dana UV indeks će biti 7 što znači visok i možemo lako izgoriti na suncu, i mogu nastati oštećenja na koži koja mogu izazvati karcinom kože ako se to dešava godinam i ako se to praktikuje, rekla je  spec.plastične hirurgije dr Marijana Bandić Lazarov.

Navikli smo da se pre izlaganja suncu ,namažemo kremeom ili uljem  i smatramo da smo se na taj način zaštitili ,a da li nas preparati štite od sunca u potpunosti?

 

Kreme moramo da koristimo zbog toga što su one pomoć ali nisu apsolutna zaštita.Krema 3o faktor je pomoć od 93 posto ali ona ne može da isključi da će ta osoba dobiti karcinom kože.Potrebno koristiti kreme da bi  mogli da se izlažemo suncu na ovakav dan sa uv indeksom 7 .Bez kreme mogli bi samo da se izložimo 10 minuta kontinuirano , ne više od toga.Neophodno je koristiti kreme ali je bitno znati koju ,faktor 5o jeste dobar ali nije apsolutno najbolji , zbog čega?Treba ga koristiti kod dece i osoba koje imaju alergiju na sunce.Ali ako njega koristimo mi smo samo zaštićeni dok  ga koristimo zaštićeni .Ako koristimo niže faktore kao što su 20-30 0ni su najbolji i njoptimalniji za sve nas. Mi ćemo ipak dobiti ten a i taj nas ten čuva i treba se postepeno izlagati suncu.Potrebno je korististiti odeću, naočare i šešire.,objasnila je  spec.plastične hirurgije dr Marijana Bandić Lazarov

Sunčanje u solarijumu je u mnogim zemljama zabranjeno kod nas nije ,ali doktorka napominje da je on štetniji od sunčevog zračenja jer osoba koja ide u solarijum izlaže ogromnoj količini UV zračenja u kratko vremenu koje traje ,nekolko minuta.Definitivno ga treba izbegavati i često govoriti o posledicama koje solarijum može kasnije ostaviti na koži.

Related posts

Bolnica: Ne nasedajte na laži i dezinformacije sa društvenih mreža

Branislava Grčić

Mirović: Situacija u Pokrajini nepovoljna, u pančevačkoj Opštoj bolnici 102 zaraženih

Jasmina Petkovic

Dan Specijalne brigade: Uvek spremni da odgovorimo na izazove

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija