25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Gojaznost – posledica i uzrok brojnih problema

Gojaznost kod dece je sve češća pojava, što neretko dovodi do  različitih bolesti i poremećaja. Zbog toga je bitno da se roditelji edukuju i maksimalno uključe u planiranje ishrane svoje dece, kao i da ih upoznaju sa štetnostima “brze” hrane.

U  periodu kada dete raste i razvija se, veoma je značajno da hrana koju konzumira bude bogata proteinima, mineralima i vitaminima.  Školarci se sve češće hrane nezdravo i postaju gojazni, što dovodi  do mnogih  zdravstvenih problema.

Hrana koja je najdostupnija i veoma primamljiva deci, poput slatkiša, grickalica, testa, različitih preliva i nezdravih napitaka, svakako se, uz malo truda, može zameniti sličnim proizvodima u zdravijoj, domaćoj varijanti. Fizička aktivnost  poput  plivanja, šetnje, trčanja, brzog hodanja ili  vožnje rolera, od izuzetne je važnosti za razvoj deteta.

Neretko se dešava da kod gojazne dece, koja su nezadovoljna svojim izgledom, dođe do pojave depresije i različitih psihičkih poremećaja. Psiholozi upozoravaju da ovakav problem zahteva psihoterapijski rad.

Stručnjaci poručuju roditeljima da kvalitetno provodite vreme sa svojim mališanima baveći se nekom fizičkom aktivnošću. Uz malo truda i volje i priprema zdravih obroka može  postati  zabava za roditelje i decu.

Related posts

POSLOVANJE NIS-A U PRVIH ŠEST MESECI 2021. GODINE

Bojana Kecic

Vučić razgovarao sa Radevom

Bojana Kecic

Jedno mače traži dom

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija