Za vreme leta moramo drugačije da se hranimo, zbog temperatura, koje dostižu i 40 stepeni. Na našem meniju bi trebalo da se nađe lagana hrana, koja organizmu daje energiju. Sručnjaci preporučuju češće i manje obroke i unos dovoljno tečnosti, pre svega vode.
Leti je organizmu potrebno više voća i povrća, bogatih vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom. Hranu bi trebalo konzumirati u što svežijem stanju, sirovu ili kratko termički obrađenu.
Naš organizam tokom vrelih dana gubi više tečnosti. Nedostatak energije često je posledica dehidratacije, usled koje se javlja osećaj pospanosti, kaže Anita Alterov. Zbog toga je potrebno nadoknaditi rezerve tečnosti.
Posebnu pažnju treba obratiti prilikom kupovine namirnica, naročito mesa i jaja, jer zbog visokih temperatura dolazi brže do razvoja bakterija, a samim tim je i povećan broj stomačnih infekcija, ističe nuticionista Anita Alterov. Takođe, namirnice treba dobro oprati i čuvati na adekvatnoj temperaturi, kako bi ostale kvalitetne i spremne za konzumiranje.