15. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Magazin Najvažnije Vesti

Lagana hrana u letnjim danima

Za vreme leta moramo drugačije da se hranimo, zbog temperatura, koje dostižu i 40 stepeni. Na našem meniju bi trebalo da se nađe lagana hrana, koja organizmu daje energiju. Sručnjaci preporučuju češće i manje obroke i unos dovoljno tečnosti, pre svega vode.

Leti je organizmu potrebno više voća i povrća, bogatih vitaminima, mineralima, vlaknima i vodom. Hranu bi trebalo konzumirati u što svežijem stanju, sirovu ili kratko termički obrađenu.

Naš organizam tokom vrelih dana gubi više tečnosti. Nedostatak energije često je posledica dehidratacije, usled koje se javlja osećaj  pospanosti, kaže Anita Alterov. Zbog toga  je potrebno nadoknaditi rezerve tečnosti.

Posebnu pažnju treba obratiti prilikom kupovine namirnica, naročito mesa i jaja, jer zbog visokih temperatura dolazi brže do razvoja bakterija, a samim tim je i povećan broj stomačnih infekcija, ističe nuticionista Anita Alterov. Takođe, namirnice treba dobro oprati i čuvati na adekvatnoj temperaturi, kako  bi ostale kvalitetne i spremne za konzumiranje.

Related posts

Vulin pozvao mlade da konkurišu za policijsku obuku

Mirjana Popović

Na sednici Vlade Srbije donešene nove mere

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić na otvaranju fabrike “Yanfeng Automotive Interiors” u Kragujevcu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija