24. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

MARKO ĐURIĆ NA VANREDNOJ KONFERENCIJI: Spremni smo da nastavimo dijalog KAD PRIŠTINA UKINE TAKSE!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je danas vanrednu konferenciju za novinare

Đurić je rekao da u najnovijem saopštenju Kvinte ima nekoliko spornih stvari za Srbiju.

– Oni žele veštačko stvaranje uranilovke. Imate jasno kršenje CEFTE i potpuno protiv pravno nastojanje Prištine da se učlani u pojedine institucije i onda se Srbiji spočitava što se ponašala kako se ponašala  –  rekao je Đurić.

– Nije Srbija koja je ponovo inicirala ponovo članstvo u Interpolu, UNESKU, sve to rade prištinske institucije . One svojim agresivnim putem dovode do toga da Srbija mora da se brani u međunarodnim institucijama. To pokušavaju da izjednače –  rekao je on.

Druga stvar koja je za Srbiju sporna to je što ovo saopštenje na najbolji način pokazuje kakav ishod očekuje.

– Ako od Srbije tražite da prestane da lobira za očuvanje svog integriteta i suvereniteta, a ne tražite od Prištine da to radi, onda je potpuno jasno da je za vas željeni ishod dijaloga puno prihvatanje bez da se Srbija žali. Srbija je primila k znanju ovo saopštenje, kao i da smo spremni da nastavimo dijalog kada ukinu takse –  rekao je on.

On je rekao da će nastaviti da rade na terenu u interesu građana na KiM i da brine o njima.

– Naš odgovor će biti dodatna podrška Srbima na KiM, racionalni odnos prema dijalogu i da se ne krše međunarodna prava, da se poštuju osnovni princip slobode, protoka robe i kapitala. Jasno i glasno ću reći da ne može biti uranilovke koja je veštačka koja nije zasnovana na pravu – rekao je Đurić.

Konferencija je održana u zgradi Vlade Srbije.

Zemlje Kvinte pozvale su ranije danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

 

Related posts

Imunizacija u Južnom Banatu “fajzerom” i “astrazenekom”

Ivana Bogdanovski

“Pantransport”: Danas normalizacija saobraćaja

Nikoleta Dragaš

Pančevo na konkursu “Gradovi u fokusu”

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija