27. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

MARKO ĐURIĆ NA VANREDNOJ KONFERENCIJI: Spremni smo da nastavimo dijalog KAD PRIŠTINA UKINE TAKSE!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je danas vanrednu konferenciju za novinare

Đurić je rekao da u najnovijem saopštenju Kvinte ima nekoliko spornih stvari za Srbiju.

– Oni žele veštačko stvaranje uranilovke. Imate jasno kršenje CEFTE i potpuno protiv pravno nastojanje Prištine da se učlani u pojedine institucije i onda se Srbiji spočitava što se ponašala kako se ponašala  –  rekao je Đurić.

– Nije Srbija koja je ponovo inicirala ponovo članstvo u Interpolu, UNESKU, sve to rade prištinske institucije . One svojim agresivnim putem dovode do toga da Srbija mora da se brani u međunarodnim institucijama. To pokušavaju da izjednače –  rekao je on.

Druga stvar koja je za Srbiju sporna to je što ovo saopštenje na najbolji način pokazuje kakav ishod očekuje.

– Ako od Srbije tražite da prestane da lobira za očuvanje svog integriteta i suvereniteta, a ne tražite od Prištine da to radi, onda je potpuno jasno da je za vas željeni ishod dijaloga puno prihvatanje bez da se Srbija žali. Srbija je primila k znanju ovo saopštenje, kao i da smo spremni da nastavimo dijalog kada ukinu takse –  rekao je on.

On je rekao da će nastaviti da rade na terenu u interesu građana na KiM i da brine o njima.

– Naš odgovor će biti dodatna podrška Srbima na KiM, racionalni odnos prema dijalogu i da se ne krše međunarodna prava, da se poštuju osnovni princip slobode, protoka robe i kapitala. Jasno i glasno ću reći da ne može biti uranilovke koja je veštačka koja nije zasnovana na pravu – rekao je Đurić.

Konferencija je održana u zgradi Vlade Srbije.

Zemlje Kvinte pozvale su ranije danas Prištinu i Beograd da što pre obnove dijalog i istakle da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

 

Related posts

Vučić i Čepurin o saradnji dve zemlje i dijalogu Beograda i Prištine

Jasmina Petkovic

Korona popušta, ovo su najnoviji podaci

Vanja Vićentić

U čijim je džepovima završilo pet miliona iz budžeta Šapca?

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija