25. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

VUČIĆ: Ovo će promeniti Srbiju!

U naselju Čortanovci predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije Aleksandar Bolcan-Harčenko obišli radove na izgradnji vijadukta na deonici Stara Pazova-Novi Sad, u okviru pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte

 

Predsednik Srbije naglasio je značaj koji če brza pruga između Beograda i Novog Sada imati za privredu i građanstvo Srbije.

– Čestitam vam i ponosan sam što sve ovo uspeli. Ponosan sam na ovaj projekat i na srpske radnike. Ovo će da promeni izgled Srbije, ovo će promeniti sve! – rekao je Vučić kad je stigao na gradilište.

On se osvrnuo na probleme u saobraćaju i upozorio ljude da voze pažljivo.

– Molim vas ljudi da ne vozite brzo jer smo ovog leta platili ogromnu cenu zbog brze vožnje – izjavio je Vučić.

Probijanje tunela na trasi Stara Pazova – Novi Sad uveliko traje, a impozantno gradilište, za koje kažu da je najveće železničko gradilište u Evropi, vrvi od građevinaca ruskih i domaćih, koji rade na najzahtevnijoj deonici, od Čortanovaca do Petrovaradina.

Radovi na otvorenoj pruzi Stara Pazova – Novi Sad vredni su 248 miliona dolara, a za probijanje tunela kroz Frušku goru i izgradnju vijadukta odobreno je 350 miliona dolara.

Ruski i srpski građevinci prokopavaju Frušku goru, buše je i podižu vijadukt na najzahtevnijoj deonici budućih pruga velikih brzina od Beograda do Subotice. Kada pruga bude završena, prema najavama, od Beograda do Novog Sada stizaće se za 35 minuta

Ako je most Vrla simbol Grdelice, vijadukt kod Čortanovaca biće simbol sveukupnog napretka Srbije, brzih pruga i možda najlepše mesto koje može da se vidi – istakao je predsednik, pa dodao:

– Ja Grdelicu mnogo, volim, ali će ovo biti nešto najlepše u Srbiji – rekao je Vučić posle penjanja na Vijadukt, sa kog se pruža neverovatan pogled.

Sa predsednikom Vučićem, radove obilaze i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ruski ambasador Bocan-Harčenko kaže da je velika čast što Rusija učestvuje u ovom projektu, i da su dimenzije projekta “veličanstvene”.

– Veličanstveno gradilište koje je i od evropskog značaja. I predstavnici RŽD kažu da će biti još više saradnje a to pokazuje da imamo bezbroj mogućnosti – naveo je on, a predsednik Vučić se nadovezao:

– Odlično rade železnice, koje se u Rusiji neuporedivo više koriste. Želimo da tako bude i kod nas i da idemo u korak sa Evropom i svetom.

Vijadukt će biti dug 2,9 kilometra i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.

Pored vijadukta, grade se dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom, dužine od po 1,2 kilometra.

Radovi na izgradnji vijadukta i tunela “Čortanovci” počeli su 11. avgusta 2017. godine.

Rok za završetak radova je 52 meseca, a vrednost posla je 337,6 miliona dolara.

Related posts

U “Đurinoj” školi i svečano i kreativno

Nikoleta Dragaš

Vučić dobio čestitke iz Izraela na ubedljivoj pobedi na izborima

Nikoleta Dragaš

Vučić čestitao Putinu:Posvećeni prijateljstvu i saradnji

Ivana Bogdanovski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija