21. aprila 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Tropski dani teški i životinjama

Visoke temperature ne prijaju ljudima, ali ni životinjama. Mačke i psi se prirodnim putem teže rashlađuju. Stoga, šetnje u vreme najjačeg sunca treba izbegavati, savetuju veterinari.

Visoke temperature mogu ugroziti kućne ljubimce, naročito pse, dok su mačke nešto otpornije.

Za razliku od ljudi, psi nemaju znojne žlezde, tako da višak temperature oslobađaju dahtanjem i preko šapa. Dugodlakim psima može pomoći i šišanje. U kojoj meri topolota smeta psima, rekla nam je veterinarka Katarina Pribak.

Boravak na suncu i duge iscrpljujuće šetnje povećavaju telesnu temperaturu, što tokom leta često dovodi do toplotnog udara i dehidratacije kod pasa. Međutim, i velike temperaturne razlike mogu ugroziti životinje, kao i ljude. Zbog toga razlika između temperature u prostoriji u kojoj boravimo i spoljašnje ne sme biti velika. Savete vlasnicima kućnih ljubimaca uputila je veterinarka.

Osim kuca i maca, visokim temperaturama mogu biti pogođeni i drugi kućni ljubimci.

Životinje su izložene i drugim opasnostima, za koje je neretko odgovoran čovek. Naime, neadekvatno odlaganje otrova direktno može ugroziti život naših ljubimaca, ali i samih ljudi.

Stoga, dragi sugrađani, uživajte u letu sa svojim malim prijateljima. Izbegavajte vreme najjačeg sunca i često se rashlađujte. A ukoliko primetite promene u ponašanju vašeg kućnog ljubimca, obratite se veterinaru.

 

Related posts

Vučić sutra s predstavnicima izborne liste Albanaca o vladi

Jasmina Petkovic

Akcija „Kolor medije”: Zaposleni pomažu starijima

Nikoleta Dragaš

Uvedena vanredna situacija u Kragujevcu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija