17. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Vesti

“OLUJA” – Zločin koji ne smemo zaboraviti ! Vučić: Ovo je težak dan, ali danas su svi Srbi ujedinjeni gde god da žive!

 Ponosan sam jer su večeras sa nama svi srpski politički predstavnici iz Crne Gore, za razliku od Podgorice koja svoje predstavnike šalje na Dan pobede, kako oni to kažu. Ovo je težak i užasan dan za svakog Srbina gde god da živi. Ima među nama razlika, ali danas su svi Srbi apsolutno ujedinjeni i znaju šta im je činiti u budućnosti. Danas dok drugi slave uz pesme da će nas stići njihova ruka gde god da živimo, moja poruka njima je da su Srbi otišli, ali ih pitam: Da li je Hrvatska danas srećnija i uspešnija? Dok se radujete našim suzama, poručujem vam da Srbija nije nestala, da svaki Srbin voli svoju zemlju i njome se diči. Nemojte da mislite da ne umemo da odgovorimo gore i jače, umemo. Sit sam priče kako ne treba da se bavimo ovim i kako treba da brinemo o svemu drugom, a najmanje o srpskom narodu – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije naglasio je da Srbi nemaju čega da se stide i da moraju da budu ujedinjeni.

– Mi poštujemo sve žrtve, ali nećete nam zatvoriti usta. Pričaćemo i o našim žrtvama jer suze naše dece nisu ništa manje vredne nego vaše. Nikada nikome nećemo dozvoliti da nipodaštava naše žrtve, Srbija je čvrsta i mnogo jača nego ranije. Ono što moramo naglasiti je da je Srbija sa talasom izbeglica dobila nove Matavulje i nove Tesle, hvala vam, Krajišnici što ste vredni i marljivi i što nam ulepšavate Srbiju. Ne trebaju nam granice, važno je da čuvamo srpski narod, srpsko pismo, Republiku Srpsku. Nas bole i tuđe suze, za razliku od njih. Nikada ne bismo mogli da se radujemo tuđem stradanju. Neka je večna slava svim žrtvama “Oluje”! Živela Republika Srpska! Živela Srbija!  – zaključio je predsednik. – naglasio je predsednik.

Prisutnima se obratio srpski član predsedništva Milorad Dodik

– Pre 24 godine desio se završni čin nastojanja hrvatske države da očisti Srbe iz Krajine. Najdrastičniji vid tog čišćenja bio je Drugi svetski rat. Počelo je ubistvo našeg kralja, a nastavilo se u Jasenovcu i Jadovnom. Nije to bila akcija samo hrvatske države. Imali su podršku i Amerike, Nemačke, svih zapadnih sila. Ne bi imali snagu da to urade da nisu bili podstaknuti svojim mentorima. Srbi su morali da napuste svoja ognjišta. Jedini izlaz je bila Republika Srpska i Srbija. Ne volim da niko više unosi podelu u naš narod, na izbeglice i domaće, na hrvatske Srbe, bosanske Srbe. Treba da se okupimo oko jedine ideje koju imamo, a to je velika i snažna Srbija. Ne smemo zaboraviti “Oluju”. Poginule ne možemo vratiti. Srpski narod danas ima dve države – Republiku Srpsku i Srbiju, svidelo se to nekome ili ne. Republikom Srpskom neće upravljati ni Bakir Izetbegović ni strani ambasadori. Volimo Srbiju i zahvalni smo što nam pomaže – naglasio je Dodik.

Pomen stradalima počeo je liturgijom ispred manastira Krušedol, koju je služio patrijarh Irinej. On je nakon službe rekao da u istoriji nije zabeleženo ovakvo stradanje.

– Stradanje našeg naroda bilo je planirano od najvišeg vrha države Srbije. To je bilo planirano čišćenje jednog naroda. Ovo stradanje može da se poredi sa stradalima u Drugom svetskom ratu. Tačan broj stradalih u “Oluji” nikada nećemo saznati. To zna onaj u čije ime su oni stradali i žrtvovali svoje živote. Usta onih koji su bili nadležni ostala su nema, osuda zločina nikad se nije desila, od Rimokatoličke crkve nikada nismo čuli reči osude. Njihova reč je jako važna i značajna, ali oni su ćutali – rekao je patrijarh Irinej, dodajući da zločin nikada ne smemo zaboraviti, a da možemo oprostiti tek kada se potomci zločinaca pokaju za zlodela i izvinu.

Stigao predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je ispred manastira Krušedol gde se održava državna manifestacija povodom godišnjice akcije “Oluja”.

Građani se okupljaju.

Predsednik Vučić je pozvao sve Srbe, posebno Krajišnike, da dođu kod manastira Krušedol na obeležavanje godišnjice “Oluje”, za koju je rekao da je najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

Veliki broj građana okuplja se ispred manastira Krušedol gde uskoro počinje obeležavanje najtužnijeg dana u novijoj srpskoj istoriji.

foto:tanjug

 

 

Related posts

Vučić na Instagramu citirao mudre reči Teodora Ruzvelta!

Katarina Popović

Obeležavanje dana Republike Srpske

Zorana Stekovic

Vučić:Povucite varvarske tarife i odmah ćemo razgovarati

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija