18. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije

Mlade mame davale savete trudnicama

Svetska nedelja dojenja odvija se pod sloganom “Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje”. Danas je u Narodnoj bašti  organizovana akcija Doma zdravlja, kod klupice za dojenje, gde su mame čije bebe sisaju prenosili svoja iskustva trudnicama.Cilj ovakvih akcija je da  ohrabre buduće mame da doje svoje bebe. O  značaju majčinog mleka i prednostima dojenja, dobile su savete od patronažnih sestara koje  prve dolaze u kućnu posetu posle porođaja.

Prva nedelja avgusta posvećena je obeležavanju Svetske nedelje dojenja, slične akcije  održavaju se još u 170 zemalja sveta. Prema podacima Nacionalnog programa podrške dojenju, u našoj zemlji više od 12 odsto majki doji bebe do šestog meseca, a mnogo je veći  procenat majki koji veštačku dohranu uvode ranije. Cilj  ovakvih akcija u kojima su uključene majke i  trudnice važne, jer majčino mleko nije samo hrana već lek za svaku bebu, ono je jedna vrsta zaštite zdravlja majke i deteta.

Nije lako da se uspostavi laktacija  odmah posle dolaska bebe na svet  i da novorođenče odmah počne da sisa. Mame čije bebe sisaju  ohrabrile su buduće majke da istraju i održe majčino mleko i prenele su im svoja iskustva.

Česte neudomice majki su koliko često može da sisa beba. Pedijatri ističu da beba treba da jede kad hoće i koliko hoće. Majke koje doje svoje bebe ne treba da se stide i treba svoju bebu da podoje gde god da se nađu. Ne smemo zaboraviti da je majkama  potrebna podrška porodice, posebno oca, ali okruženja.

 

Related posts

Preventivni pregled u JKP “Grejanje”

Nikola Toadjer

HOROR! BAHATI VOZAČ AUTOMOBILOM POKOSIO ŽENU I DETE,POLICIJA INTENZIVNO TRAGA ZA NJIM

Mica Milakov

Predsednik Vučić sa predstavnicima zemalja EU i Semom Fabricijem

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija