23. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Ilijana i Mišo pre 24 godine zauvek napustili Hrvatsku

Danas se navršava 24. godine od hrvatske vojno – policijske akcije „Oluja“ u kojoj je proterano oko 250 hiljada Srba i ubijeno više od 2000 ljudi. Tog avgusta 1995 godine, bežeći od napada hrvatske vojske svoj novi dom u Pančevu našli su Ilijana Mišković i Mišo Marković.

Avgust 1995. godine  bio je težak mesec za Srbe u Hrvatskoj. Ilijana Mišković je imala samo 11 godina. Svake noći skrivala se u podrumu zbog granatiranja. Seća se da ništa nije ukazivalo da će morati uskoro da napusti rodni Plaški , mesto između Ogulina i Plitvičkih jezara. Ipak u noći između 3. i 4. avgusta majka ja probudila, kao i mlađu sestru i rekla im da moraju samo tu noć da se sakriju u šumu i da mogu da ponesu samo ćebe. Otac je bio na ratištu. Nije ni slutila da napušta svoju kuću zauvek i da je novi dom čeka u Pančevu.

Danas je kaže srećna u Pančevu, jer je najvažnije da je porodica na okupu.

Mišo Marković u to vreme bio je pripadnik banijsko – kordunaškog korpusa, vojske Republike Srpske Krajne. Akcija „Oluja „ počela je iznenada, bombardovanjem 4. avgusta u ranim jutarnjim satima i nije bilo plana evakuacije i povlačenja  stanoviništa što je stvorilo zabrinutost u vojsci jer nisu znali gde su im porodice. Ilijanu je upoznao tek u Pančevu, ali kaže da su se sigurno sreli u koloni avgusta 1995.

Danas kaže da Krajiške Srbe najviše boli što ih je Matica tada zaboravila, ali i da su Krajšnici zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je prvi nazvao akciju „Oluja“ pravim imenom -najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

Mišo ne odlazi više u Hrvatsku, a Ilijana ode svake godine i seti se uspemena koje bole.

“Oluja” je počela  4. i trajala je do 7. avgusta 1995. godine, a tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000. Za proterivanje Srba sa svojih ognjišta i ubijanje  niko nije odgovarao.

 

 

 

Related posts

Mališani iz “Pupoljka” na RTV Pančevo

Jasmina Petkovic

VUČIĆ NA TV PINK: Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali NEĆEMO DOZVOLITI POGROM I PROTERIVANJE NAŠEG NARODA NA KiM!

Mica Milakov

Pokret socijalista: Jasno je ko stoji iza nasilja, Đilas otvoreno štiti huligane, a napada policiju

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija