25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Ilijana i Mišo pre 24 godine zauvek napustili Hrvatsku

Danas se navršava 24. godine od hrvatske vojno – policijske akcije „Oluja“ u kojoj je proterano oko 250 hiljada Srba i ubijeno više od 2000 ljudi. Tog avgusta 1995 godine, bežeći od napada hrvatske vojske svoj novi dom u Pančevu našli su Ilijana Mišković i Mišo Marković.

Avgust 1995. godine  bio je težak mesec za Srbe u Hrvatskoj. Ilijana Mišković je imala samo 11 godina. Svake noći skrivala se u podrumu zbog granatiranja. Seća se da ništa nije ukazivalo da će morati uskoro da napusti rodni Plaški , mesto između Ogulina i Plitvičkih jezara. Ipak u noći između 3. i 4. avgusta majka ja probudila, kao i mlađu sestru i rekla im da moraju samo tu noć da se sakriju u šumu i da mogu da ponesu samo ćebe. Otac je bio na ratištu. Nije ni slutila da napušta svoju kuću zauvek i da je novi dom čeka u Pančevu.

Danas je kaže srećna u Pančevu, jer je najvažnije da je porodica na okupu.

Mišo Marković u to vreme bio je pripadnik banijsko – kordunaškog korpusa, vojske Republike Srpske Krajne. Akcija „Oluja „ počela je iznenada, bombardovanjem 4. avgusta u ranim jutarnjim satima i nije bilo plana evakuacije i povlačenja  stanoviništa što je stvorilo zabrinutost u vojsci jer nisu znali gde su im porodice. Ilijanu je upoznao tek u Pančevu, ali kaže da su se sigurno sreli u koloni avgusta 1995.

Danas kaže da Krajiške Srbe najviše boli što ih je Matica tada zaboravila, ali i da su Krajšnici zahvalni predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je prvi nazvao akciju „Oluja“ pravim imenom -najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata.

Mišo ne odlazi više u Hrvatsku, a Ilijana ode svake godine i seti se uspemena koje bole.

“Oluja” je počela  4. i trajala je do 7. avgusta 1995. godine, a tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000. Za proterivanje Srba sa svojih ognjišta i ubijanje  niko nije odgovarao.

 

 

 

Related posts

Pančevka Aleksandra Radonić pravi violine u Kremoni

Ivana Bogdanovski

Brnabić:Oživljavanje fabrike stakla strateški važno za Srbiju

Bojana Kecic

Besplatni kontejneri za meštane Gornjeg grada

Jelena Obradović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija