16. januara 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije

Dve nagrade za najbolji pasulj “otišle” u Glogonj

 

U okviru Ilindena u Jabuci održana je i manifestacija „Tavče – gravče“ uz tradicionalno nadmetanje u spremanju pasulja. Pobednik ove godine je Udruženje „German“ iz Glogonja, drugo mesto osvojilo je Udruženje „Goce Delčev“ iz Vranja, a treća nagrada otišla je takođe u Glogonj, a pripala je „Glogonjkama“.

Makedonsko udruženje „Ilinden“ iz Jabuke i ove godine u okviru seoske slave pripremilo je gravče na tavče, kako za meštane Jabuke, tako i za sve posetioce ovog mesta. Bez obzira na vremenske uslove, odnosno toplotu, članovima udruženja nije bio problem da naprave ovoliku količinu makedonskog tradicionalnog jela. Glavnog kuvara Milorada Mladenovskog pitali smo i kako oni pripremaju pasulj.

Među zvanicama i ove godine našli su se predstavnici Makedonske nacionalne manjine. Svojim prisustvom uveličali su manifestaciju i ujedno je otvorili,  uz reči da bi ovakvi događaji uvek trebalo da budu otvoreni za sve građane Srbije.

Predsednik Udruženja „Ilinden“ istakao je da je za pripremu ove manifestacije, koja je internacionalnog karaktera, neophodno mnogo vremena. Na takmičenju je bilo deset ekipa, koje su se nadmetale u pravljenju gravčeta na tavče i šest štandova na kojima su svoje proizvode izložila Udruženja žena iz Južnog Banata.

Pobednik ove godine u pravljenju pasulja bilo je Udruženje „German“ iz Glogonja, drugo mesto osvojilo je Udruženje „Goce Delčev“ iz Vranja, a treća nagrada otišla je takođe u Glogonj i pripala je „Glogonjkama“.

 

Related posts

Još 96 slučajeva Korone u Srbiji!

Branislava Grčić

JKP “Autotransport – Pančevo” od 4. maja počinje sa pripremama

Jasmina Petkovic

Nova 153 slučaja virusa Covid-19 u Južnom Banatu

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija