7. marta 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Pančevo Srbija Vesti

Postavljena gasnoturbinska oprema Termoelektrane-toplane Pančevo

Danas je na Termoelektrani-toplani Pančevo završeno postavljanje gasnoturbinske opreme na temelje, i to: dve gasne turbine (GTU-65) i generatora tih turbina.

Data oprema italijanskog proizvođača „Ansaldo Energia“ dopremljena je pomorskim putem iz luke u Đenovi do luke u Konstanci u Rumuniji, a odatle dalje Dunavom do Pančeva. „Izbor je pao na gasnoturbinska postrojenja proizvođača „Ansaldo Energia“ usled visokog nivoa njihove efikasnosti i pouzdanosti, potvrđenog iskustvom grupe „Gazprom energoholding“ u korišćenju takvih turbina u elektranama u Rusiji. Koeficijent korisnog dejstva opreme elektrane sa kombinovanim ciklusom parne i gasnih turbina premašiće 50%“ – istakao je direktor „Gazprom energoholding Serbia TE-TO Pančevo d.o.o.“ Aleksandar Varnavski.

Narednu fazu isporuke osnovne opreme činiće dopremanje dva kotla-utilizatora, parne turbine i generatora parne turbine.

Ukratko o Termoelektrani-toplani Pančevo:

Termoelektrana-toplana Pančevo električne snage oko 200 megavata predstavlja prvi projekat grupe „Gazprom energoholding“, koji se realizuje van granica Ruske Federacije, i prvu parno-gasnu elektranuu Srbiji.

Proizvedena toplotna energija biće usmerena na zadovoljenje potrebna Rafinerije nafte Pančevo, dok će se električna energija plasirati na energetskom tržištu Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona.

Projekat izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo zajedničkim snagama realizuju grupa „Gazprom energoholding“ i kompanija „NIS a.d. Novi Sad“ (grupa „Gazprom njeft“). Na osnovu rezultata sprovedene tenderske procedure, za izvođača radova na izgradnji parnogasnog energetskog postrojenja po principu „ključ u ruke“ izabrana je kineska kompanija „Šangaj elektrik grup“.

Parno-gasna energetska postrojenja imaju značajneekonomske i ekološke prednosti u odnosu na tradicionalnu opremu na paru i ugalj. Naime, u poređenju sa tradicionalnimenergetskim postrojenjima, koja u Srbiji rade na mrki ugalj, njihovo funkcionisanje ne dovodi do formiranjavišetonskog otpada u vidu pepela, niti do emisije čvrstih materija i sumpornih oksida u atmosferu.

 

Related posts

Ministar Vulin: Ne znam kakva je EU perspektiva zemlje u kojoj se predstavnik hrvatskog naroda bira bošnjačkim glasovima

Nikoleta Dragaš

Od testiranih 6.539 osoba 1.449 pozitivno na koronavirus!

Zorana Stekovic

MINISTAR VULIN: Ako se Haradinaj Stubla stidi što je Šiptarka ne treba da se ljuti na mene

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija