27. septembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Pančevo Srbija Vesti

Postavljena gasnoturbinska oprema Termoelektrane-toplane Pančevo

Danas je na Termoelektrani-toplani Pančevo završeno postavljanje gasnoturbinske opreme na temelje, i to: dve gasne turbine (GTU-65) i generatora tih turbina.

Data oprema italijanskog proizvođača „Ansaldo Energia“ dopremljena je pomorskim putem iz luke u Đenovi do luke u Konstanci u Rumuniji, a odatle dalje Dunavom do Pančeva. „Izbor je pao na gasnoturbinska postrojenja proizvođača „Ansaldo Energia“ usled visokog nivoa njihove efikasnosti i pouzdanosti, potvrđenog iskustvom grupe „Gazprom energoholding“ u korišćenju takvih turbina u elektranama u Rusiji. Koeficijent korisnog dejstva opreme elektrane sa kombinovanim ciklusom parne i gasnih turbina premašiće 50%“ – istakao je direktor „Gazprom energoholding Serbia TE-TO Pančevo d.o.o.“ Aleksandar Varnavski.

Narednu fazu isporuke osnovne opreme činiće dopremanje dva kotla-utilizatora, parne turbine i generatora parne turbine.

Ukratko o Termoelektrani-toplani Pančevo:

Termoelektrana-toplana Pančevo električne snage oko 200 megavata predstavlja prvi projekat grupe „Gazprom energoholding“, koji se realizuje van granica Ruske Federacije, i prvu parno-gasnu elektranuu Srbiji.

Proizvedena toplotna energija biće usmerena na zadovoljenje potrebna Rafinerije nafte Pančevo, dok će se električna energija plasirati na energetskom tržištu Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona.

Projekat izgradnje Termoelektrane-toplane Pančevo zajedničkim snagama realizuju grupa „Gazprom energoholding“ i kompanija „NIS a.d. Novi Sad“ (grupa „Gazprom njeft“). Na osnovu rezultata sprovedene tenderske procedure, za izvođača radova na izgradnji parnogasnog energetskog postrojenja po principu „ključ u ruke“ izabrana je kineska kompanija „Šangaj elektrik grup“.

Parno-gasna energetska postrojenja imaju značajneekonomske i ekološke prednosti u odnosu na tradicionalnu opremu na paru i ugalj. Naime, u poređenju sa tradicionalnimenergetskim postrojenjima, koja u Srbiji rade na mrki ugalj, njihovo funkcionisanje ne dovodi do formiranjavišetonskog otpada u vidu pepela, niti do emisije čvrstih materija i sumpornih oksida u atmosferu.

 

Related posts

U Srbiji 1.987 novih slučajeva, preminulo 30 osoba

Ivana Bogdanovski

Jubilarni 20. Radio dani – onlajn 24 – 25 novembra

Jasmina Petkovic

Vučić: Za dve i po godine prava „revolucija“ u našim bolnicama

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija